StoryEditor

Heger a Mikulec sa dohodli na spolupráci v boji proti daňovým únikom a tunelovaniu

09.12.2020, 11:55
Autor:
TASRTASR
Podľa ministra financií Hegera ide o vyslaný signál a obnovenie komunikácie, ktorá v minulosti neprebiehala.

Finančná správa a polícia sa dohodli na užšej spolupráci. Intenzívnejšie by mali komunikovať aj najnižšie zložky oboch inštitúcií, meniť by sa mala aj legislatíva.

V stredu o tom na tlačovej konferencii informoval minister financií Eduard Heger.


"V prvom rade bude spolupráca na operatívnej báze, kde prirodzene má byť, ale, žiaľ, nebola," povedal Heger.

Minister pripomenul, že aj keď sa v minulosti niekedy podklady z Finančnej správy dostali na políciu, pre nedostatok ďalšej komunikácie sa prípady často nevyriešili.

Minister vnútra Roman Mikulec ocenil, že nový prezident FS Jiří Žežulka našiel okamžite po svojom menovaní s povereným prezidentom polície Petrom Kovaříkom veľa spoločných bodov a tém na spoluprácu.

"Ja si uvedomujem, že spolupráca s ministerstvom financií a finančnou správou je v odhaľovaní ekonomickej trestnej činnosti veľmi dôležitá a podstatná," povedal Mikulec.

Žežulka ako príklad zmien v komunikácii uviedol, že FS umožní správcom dane podávať trestné oznámenia na políciu v prípade podozrení z porušenia zákona samostatne. Doteraz o podaní trestného oznámenia rozhodovala Finannčá správa centrálne.

"Pokiaľ správca dane, daňový alebo colný úrad príde k záveru, že sú okolnosti, ktoré svedčia o naplnení skutkovej podstaty trestného činu, tak sa obráti na políciu. Doteraz to bolo tak, že musel kontaktovať príslušný kontaktný bod, ktorý sám rozhodol, či bude alebo nebude podané trestné oznámenie. To znamená, že sa vraciame naspäť do normálneho zákonného stavu," povedal Žežulka.

01 - Modified: 2024-03-26 15:08:10 - Feat.: - Title: Osoby vstupujúce do schengenského priestoru sa štandardne preverujú, tvrdí Mikulec 02 - Modified: 2024-03-20 13:13:10 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok nevidí problém v účasti v relácii s medzinárodne hľadanou osobou, opozícia namieta 03 - Modified: 2024-01-22 14:46:12 - Feat.: - Title: Dedičstvo po minulej vláde: Slovensko najnovšie dáta zaradili v Európe k rozpočtovým hriešnikom 04 - Modified: 2024-01-05 08:55:44 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok od nástupu len napĺňa pomstu voči vyšetrovateľom, tvrdí exminister Mikulec 05 - Modified: 2023-12-15 15:29:54 - Feat.: - Title: Mikulec: Fico láme zákon cez koleno. Verím, že hrany diamantov sa obrúsia s spojíme sa aj pri protestoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 13:25