StoryEditor

Ropný príplatok vláda aspoň nateraz zamietla

19.12.2007, 23:00

Motoristi zatiaľ nebudú musieť platiť v cene pohonných látok príspevky na nákup núdzových zásob ropy. Ministerstvo financií totiž poskytlo na nákup zásob, ktoré musí štát vlastniť do konca roka 2008, zhruba miliardu korún. Po rokovaní kabinetu o tom informoval premiér Robert Fico. "Do konca tohto roka sme zohnali finančné prostriedky, aby sa urobili potrebné nákupy pohonných látok, a preto nie je potrebné pristúpiť k žiadnemu ďalšiemu zvyšovaniu spotrebnej dane," povedal Fico.
Ceny palív vláda nezvýši
Motoristom tak už nehrozí, že by sa pre výber poplatkov na tento účel alebo prípadné zvýšenie spotrebných daní jednorazovo zdvihli ceny palív na čerpacích staniciach. "Vyhýbame sa akýmkoľvek situáciám, kde by bolo treba zvyšovať ceny," vyhlásil Fico. Pre túto vládu je cesta zvyšovania spotrebných daní alebo zavádzania poplatkov cudzia, dodal.
Za motorový benzín, plynový olej, motorovú naftu, stredný olej a kerozín sa malo doplácať 50 halierov za liter, a za vykurovací olej 20 halierov za liter. Slovensko je totiž povinné dobudovať a udržiavať núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov na cieľový stav 90 dní, čo je v súlade s medzinárodnými záväzkami, ktorými je viazané. V súčasnosti by sme už tento limit mali plniť.
Návrh zabezpečiť financie prostredníctvom zvýšenia spotrebnej dane predložila na rokovanie vlády 12. decembra Správa štátnych hmotných rezerv SR. Predseda vlády si vtedy vyžiadal čas na premyslenie a návrh odmietlo aj ministerstvo hospodárstva. Vládny kabinet sa minulú stredu rozišiel s tým, že bude hľadať alternatívne riešenie financovania núdzových zásob.
Ďalšie roky sú otázne
Vláda zatiaľ nemá jasno, z akých zdrojov bude štát financovať nákup a skladovanie núdzových ropných zásob v ďalších rokoch. "Rok 2009 budeme riešiť v priebehu roka 2008," poznamenal premiér Fico, pričom spomenul zisky bánk a monopolov. "Tam sú obrovské zdroje a na tie sa bude treba v krátkom čase aj sústrediť," doplnil.
Podľa odhadov Správy štátnych hmotných rezerv SR bude Slovensko musieť na budúci rok disponovať núdzovými zásobami 350-tisíc ton ropy a 350-tisíc kubických metrov ropných produktov. Očakávaný nárast spotreby by sa mal potom odraziť aj na zvyšovaní zásob ropy, napríklad na rok 2012 ich správa predpokladá na úrovni 516-tisíc ton ropy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 11:53