StoryEditor

HZDS žiada oddeliť minimálnu mzdu od odvodov

26.09.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

Koaličná ĽS-HZDS požaduje oddelenie minimálnej mzdy od výpočtu odvodov. Predseda republikovej rady strany Marián Klenko to povedal v súvislosti s návrhom nového zákona o minimálnej mzde, o ktorom by mala dnes rokovať vláda. "Ľudová strana-Hnutie za demokratické Slovensko neodmieta návrh zákona o minimálnej mzde ako celok, no v tejto súvislosti nepovažuje za správne, ak dochádza k úprave postupu pri výpočte minimálnej mzdy, ktorá bude s veľkou pravdepodobnosťou rásť rýchlejším tempom ako doposiaľ," skonštatoval Klenko.
ĽS-HZDS považuje za potrebné primerane zvyšovať minimálnu mzdu. "Rovnako však upozorňujeme na skutočnosť, že z minimálnej mzdy podľa dostupných údajov za prvý polrok 2007 platilo odvody viac ako 173-tisíc povinne poistených samostatne zárobkovo činných osôb a takmer 48-tisíc dobrovoľne poistených osôb," povedal. Tieto skupiny občanov podľa neho pri raste minimálnej mzdy platia zvýšené odvody, aj keď sa ich reálny príjem nemusí zásadne meniť.
O miere zvýšenia minimálnej mzdy na Slovensku by podľa návrhu zákona o minimálnej mzde mali každoročne vyjednávať zamestnávatelia s odborármi. Ak by pri rokovaniach o úprave najnižších miezd nedospeli sociálni partneri k dohode ani v rámci tripartity, minimálna mzda by sa zvyšovala podľa zákonom stanoveného mechanizmu. Podľa tohto mechanizmu by sa mala minimálna mzda upravovať v závislosti od rastu priemernej mesačnej nominálnej mzdy na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:11