StoryEditor

Ročné zúčtovanie by mali robiť poisťovne

11.09.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

Súčasný stav ročného zúčtovania zdravotného poistenia je podľa centrálnej banky "mimoriadne komplikovaný, administratívne byrokratický a bežne nekontrolovateľný". Navyše doterajší spôsob jeho vykonávania spôsobuje podľa nej zamestnávateľom okrem chaosu aj podstatne zvýšené náklady na administratívu. Preto v pripomienkach k návrhu novely zákona o zdravotnom poistení Národná banka navrhla, aby povinnosť vykonávať zúčtovanie mali priamo zdravotné poisťovne, nie platitelia. Tie majú k dispozícii náležitý informačný systém a všetky relevantné údaje o svojich poistencoch. Ministerstvo zdravotníctva to však odmietlo a naďalej trvá na svojom pôvodnom návrhu.
Štátni zamestnanci v jednej poisťovni
Ministerstvá vnútra a obrany a Národný bezpečnostný úrad sa opäť pokúsili v pripomienkovom konaní doplniť ustanovenie, ktorým by obmedzili slobodnú voľbu zdravotnej poisťovne. Podľa ich návrhu sa v Spoločnej zdravotnej poisťovni mali povinne poistiť vojaci, hasiči, policajti, colníci a ďalšie uniformované zložky. Ministerstvo zdravotníctva tento návrh odmietlo, keďže ide nad rámec novely. Neúspešne sa skončila aj snaha Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb zvýšiť platby štátu za svojich poistencov. Vo svojej pripomienke odborári navrhovali zvýšiť platby štátu zo súčasných štyroch percent na päť percent priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve. Rezort zdravotníctva to tiež odmietol.
Ročné zúčtovanie neskôr
Návrh novely opäť posúva budúcoročné termíny súvisiace s ročným zúčtovaním. Zdravotné poisťovne s tým nesúhlasili. Odmietali tiež novo zakotvenú povinnosť posielať odhlášku svojich poistencov ich predchádzajúcej zdravotnej poisťovni.
Rezort zdravotníctva tiež navrhuje, aby sa preplatky a nedoplatky do sto korún nemuseli vyrovnávať, čím by zdravotné poisťovne mali ušetriť takmer 2,1 milióna korún. Poistenci štátu by tiež už nemali platiť poistné z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru a zmeniť by sa mala aj podmienka, kedy štát platí za poistenca, ktorý môže mať príjem do výšky minimálnej mzdy. Tieto zmeny by zdravotné poisťovne v budúcom roku celkovo pripravili o vyše 10,8 milióna korún. Ministerstvo zdravotníctva preto bude žiadať, aby sa tieto výpadky pokryli dodatočnými zdrojmi, ktoré zatiaľ nie sú v návrhu rozpočtu verejnej správy na najbližšie tri roky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 10:55