Šéf ÚVO Miroslav HlivákTASR
StoryEditor

Aký bude rok 2021 pre ÚVO? To závisí najmä od vicepremiéra Holého, tvrdí šéf úradu Hlivák

09.01.2021, 09:56
Autor:
TASRTASR
Miroslav Hlivák poukázal na to, že vicepremiér "za zatvorenými dverami" pripravil novelu zákona o verejnom obstarávaní.

To, aký bude rok 2021 pre Úrad pre verejné obstarávanie, v prvom rade závisí od vicepremiéra pre legislatívu Štefana Holého (Sme rodina).

Uviedol to predseda ÚVO Miroslav Hlivák v súvislosti s výhľadom úradu na tento rok.

Hlivák poukázal na to, že vicepremiér "za zatvorenými dverami" pripravil novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá spolu s na ňu nadväzujúcou novelou z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí), zasahuje aj do kompetencií ÚVO.

"Táto novela je v ostrom rozpore so základnými princípmi verejného obstarávania, najmä je v rozpore s transparentnosťou, rovnakým zaobchádzaním a čestnou hospodárskou súťažou. Novela pána Holého nie je férová k podnikateľom, verejnosti, k verejným peniazom a v kontexte právnej zodpovednosti ani k vyhlasovateľom súťaží," podotkol Hlivák.

Zásadná pripomienka generálnej prokuratúry

Zároveň poznamenal, že bolo vznesených viacero zásadných pripomienok.

"Vzhľadom na množstvo, no najmä na povahu zásadných pripomienok sa javí ako najracionálnejšie, aby predkladateľ stiahol návrh zákona z legislatívneho procesu," myslí si predseda ÚVO.

Upozornil tiež na to, že Generálna prokuratúra svojou zásadnou pripomienkou napadla kompetenciu úradu vicepremiéra Holého predkladať legislatívne zmeny zákona o verejnom obstarávaní.

Pripomenul preto, že ÚVO vypracoval zásadnú novelu zákona, ktorá vzišla z otvorenej a odbornej debaty a problémy v obstarávaní podľa Hliváka rieši systémovo.

"Musíme si však počkať na politické rozhodnutie, dovtedy budeme pokračovať v našej poctivej práci," dodal.

Priority štátu

Súčasne skonštatoval, že úrad bude v tomto roku posilňovať preventívnu činnosť, teda metodiku, či už cez stále pracoviská ÚVO v regiónoch, školeniami aj novými nástrojmi – podcastami a novými odbornými publikáciami. V nich plánuje ÚVO priblížiť zaujímavé rozhodnutia úradu aj Súdneho dvora EÚ.

Zákon o verejnom obstarávaní by mal podľa Hliváka patriť medzi priority štátu.

"Myslím si, že zvlášť v týchto ťažkých časoch všetci vnímame napríklad to, v akej kondícii sú naše nemocnice, a ich stav do výraznej miery závisí aj od obsahu tohto zákona. Preto by som bol rád, aby bola zákonu o verejnom obstarávaní venovaná patričná pozornosť," zdôraznil.

01 - Modified: 2023-11-07 06:35:47 - Feat.: - Title: Minister vnútra so zmenami a s odvolávaním ešte neskončil. Na rade má byť úrad, ktorý chráni čurillovcov 02 - Modified: 2023-10-13 15:40:10 - Feat.: - Title: Šéf NFŠ: Je až neskutočné, ako vlády od roku 2021 ignorovali právny názor profesionálov na strane štátu 03 - Modified: 2023-08-28 16:00:05 - Feat.: - Title: Nadácia Zastavme korupciu kritizuje vyjadrenia o prípadnom zrušení Úradu pre verejné obstarávanie 04 - Modified: 2023-05-13 09:52:30 - Feat.: - Title: Národná diaľničná spoločnosť nemôže vyhlásiť víťaza, tender na mýtny systém má znova a opakovane vyhodnotiť 05 - Modified: 2023-02-02 08:24:02 - Feat.: - Title: Poslanci začínajú štvrtkové rokovanie návrhmi podpredsedu vlády Holého
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:00