StoryEditor

O dva dni budú všetky ceny aj v eurách

22.08.2008, 00:00

 

Podľa zákona o eure budú už o dva dni - v nedeľu 24. augusta - všetky ceny povinne zobrazované duálne a zostanú tak ešte dvanásť mesiacov po samotnom zavedení novej meny. Znamená to, že každá cenovka, pokladničný blok, príjmový doklad alebo faktúra či už v potravinách, na trhu alebo v obchode s odevmi, by mali najbližšie mesiace pozostávať z ceny v korunách a ceny v eurách. Podľa Branislava Sušilu, odborníka na euro zo spoločnosti PricewaterhouseCoopers skúsenosti z iných krajín hovoria, že "duálne zobrazovanie výrazne uľahčuje proces prechodu na euro tým, že ľudia si dopredu zvykajú na nové a začínajú rozmýšľať v nových číslach“. Duálne značenie po prijatí novej meny plní podľa neho okrem tejto úlohy aj kontrolnú funkciu, "ktorá umožňuje spotrebiteľom spätne porovnávať výšku cien“.
V období pred prijatím eura musia cenovky, ako aj časť údajov na ostatných účtovných dokladoch pozostávať z ceny v korunách (zobrazenej väčšími číslicami) a ceny v eurách (zobrazenej menšími číslicami). Po prijatí novej meny sa to otočí. Pri prepočte a zaokrúhľovaní týchto cien sa bude postupovať podľa generálneho zákona, ktorý hovorí, že ceny sa najprv prepočítajú konverzným kurzom, potom zaokrúhlia na dve desatinné miesta (teda jeden eurocent) podľa klasických aritmetických pravidiel.
Duálne nemusí byť zobrazené všetko
Podľa slov Branislava Sušilu zákon definuje, že povinnému duálnemu zobrazovaniu podliehajú "všetky konečné finančné hodnoty a ceny určené pre fyzické osoby nepodnikateľov“. Z tých najrozšírenejších spomína napríklad cenovky, ceny v katalógoch, marketingových materiáloch a podobne.
Rovnako ako na pokladničných blokoch, aj tam bude duálne vyobrazená "len konečná suma, nie jednotlivé položky“. To isté sa podľa Sušilu týka aj faktúr či cenových ponúk. Aby to však mali ľudia predsa len trochu jednoduchšie, zákon hovorí, že ak sa spomínané doklady týkajú tej istej transakcie, postačuje duálne zobrazenie len na jednom z nich. Upozorňuje však na jednu skutočnosť, ktorá býva opomínaná. Sú ňou "ceny zobrazované prostredníctvom internetu, kde postačuje ceny zobrazovať v hlavnej mene, pokiaľ je používateľovi na stránke prístupná virtuálna kalkulačka s pevným prevodom“. To znamená, že ak administrátor vášho obľúbeného internetového obchodu nainštaluje na svoju stránku eurokalkulačku, duálne zobrazovať nemusí.
Supermarkety už s dvojitým značením začali
Zaujímavá situácia nastáva v supermarketoch, ktoré umožňujú platiť eurom už dnes. Pri platbe používajú aktuálny kurz, ktorý však nekorešponduje s konverzným. Ak by teda pokračovali tak ako doteraz, na bločku, ktorý musí obsahovať výslednú sumu k zaplateniu aj v eurách podľa konverzného kurzu, by sa nachádzala aj platba v eurách podľa komerčného kurzu. To by mohlo byť pre zákazníkov mätúce.
Spomedzi oslovených supermarketov sa to rozhodlo riešiť len Tesco, ktoré bude vo svojich predajniach predávať tovar podľa konverzného, nie komerčného kurzu. Hovorkyňa Tesco Slovensko, Oľga Hrnčiarová, hovorí, aby predišli prípadným nejasnostiam na bločkoch, vyrovnali konverzný kurz s aktuálnym. "Teda na bloku sa zobrazí platba eurom a zároveň výška platby prepočítaná konverzným kurzom“, hovorí Hrnčiarová.
V sieti Kaufland budú pokladničné bloky teda obsahovať aj komerčný, aj povinný konverzný kurz. Vedúci úseku marketingu v Kauflande, Martin Gärtner, hovorí, že pri platbách v súčasnosti využívajú komerčný kurz. Pri duálnom značení budú podľa neho využívať know-how ich materskej spoločnosti, ktoré nadobudli počas konverzie v Nemecku.
Lacnejšie oblečenie
Zaujímavá situácia nastane v zahraničných reťazcoch predávajúcich odevy, ako je napríklad H&M, C&A či New Yorker. V týchto obchodoch sú totiž cenovky s jednotlivými cenami pre krajiny, kde majú tieto obchodné siete svoje predajne. Mohlo by sa tak stať, že cena tovaru na Slovensku bude po prepočítaní konverzným kurzom vyššia ako v krajinách eurozóny. Zákazník by sa tak už na prvý pohľad dozvedel to, čo doteraz nebolo až také okaté - že za hranicami sa dalo nakúpiť lacnejšie.
Hovorkyňa H&M Marta Grabowská ubezpečuje, že na duálne zobrazovanie cien sú už pripravení, tak ako to prikazuje zákon. "Naše cenovky v obchodoch sú už na duálne značenie pripravené.“ Podľa nej budú pokračovať s oboma cenami podľa konverzného kurzu.
Rovnako budú postupovať aj v ďalšom reťazci, ktorý sa usídlil na Slovensku, v sieti New Yorker. Jana Ščibrányová, prevádzková manažérka New Yorker Slovakia, hovorí, že ich spoločnosť je na duálne zobrazovanie pripravená. Pokladnice mali pripravené už v predstihu, za sebou majú aj preceňovanie tovarov. Ceny v eurách budú podľa nej "také isté ako v ostatných krajinách, kde je už euro zavedené“. To znamená, že ceny tovarov sa prepočítajú na koruny, "reálne sa tak ceny pre spotrebiteľov platiacich v korunách budú znižovať“.
Prečítajte si aj:
V duálnych cenovkách sú chyby, ktoré treba opraviť

Duálne zobrazovanie cien v korunách a eurách sa povinne robí len podľa konverzného kurzu (30,1260 Sk za jedno euro). Prepočet predajnej ceny výrobku či služby na eurá musí byť zaokrúhlený na dve desatinné miesta, čo sa robí podľa matematických pravidiel. Jednotkové ceny tovaru (za kilogram, ale môže byť aj za sto gramov, meter či kubík) musia mať o jedno desatinné miesto viac ako predajné ceny, teda najmenej tri. Väčšina firiem má ceny zobrazené duálne už dnes. Niektorí obchodníci to však neurobili správne a mali by svoje chyby opraviť. Generálny zákon napríklad neumožňuje použiť iné zaokrúhlenie než matematické ani v prípade, že takto zaokrúhlená cena je na prvý pohľad v prospech zákazníka. Teda napríklad namiesto 3,15 eura uvedie obchodník okrúhle tri. Klientovi takéto zaokrúhlenie navyše nijako nepomôže. Lebo do prvého januára 2009 sú ceny v eurách iba informatívne, keďže za všetko sa ešte platí korunami. Po prvom januári bude už hlavnou menou euro a informatívnou koruna.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Na eurá vám prepočítajú len čistý príjem

Na augustových výplatných páskach našli zamestnanci dve nové informácie – hodnotu príjmu v eurách a konverzný kurz 30,1260. Čistý príjem vyplatený zamestnancovi na bankový účet alebo v hotovosti bol teda jedinou hodnotou, ktorú zamestnávatelia prerátavajú aj na euro. Všetky ostatné položky, ako napríklad hrubý príjem, odvedená daň alebo odvody poistného, budú až do konca roka v slovenských korunách. Od januára to bude presne naopak – všetky položky už budú v eurách a informácia o čistom plate aj v korunách. Januárovú výplatu za mesiac december firmy prepočítajú konverzným kurzom na eurá a zaokrúhlia na jeden eurocent nahor. Zaokrúhľovanie dôchodkov bude mierne odlišné – nie o jeden, ale až o desať centov nahor. Seniori vďaka tomu dostanú o pár centov navyše. Dvojitú hodnotu musia od septembra obsahovať aj stravné lístky a rôzne kupóny na nákup tovarov a služieb. Ceniny, ktoré ich vydavateľ vytlačil pred 24. augustom, hodnotu v európskej mene obsahovať nemuseli.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Firmy termín dvojitých cien predbehli

Mobilní operátori, banky či dodávatelia energií na termín povinného duálneho zobrazovania cien nečakali. To, čo im zákon prikázal stihnúť do 24. augusta, začali húfne plniť s mesačným, v niektorých prípadoch takmer dvojmesačným predstihom. Sumy v dvoch menách sa postupne začali objavovať vo faktúrach, informačných letákoch či webových stránkach spoločností už od vyhlásenia konverzného kurzu 8. júla.

Celý článok >>
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:03