StoryEditor

Dôvera v ekonomiku bola najnižšia za rok

29.10.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Dôvera slovenských podnikov a spotrebiteľov v ekonomiku v októbri klesla na najnižšiu hodnotu od vlaňajšieho júna. Ukazovateľ dôvery sa znížil na 104,9 bodu zo septembrových 107,8 bodu. Dôvodom bolo zhoršenie nálady v maloobchode, službách a u spotrebiteľov, informoval včera Štatistický úrad.
V porovnaní s desiatym mesiacom minulého roka bola dôvera nižšia o 1,5 bodu a oproti dlhodobému priemeru klesla o 4,4 bodu.
Nálada spotrebiteľov sa v októbri zhoršila pre rast pesimizmu vo všetkých jej zložkách, a to pri odhadovanom vývoji finančnej situácie domácností a ich úspor, očakávanej ekonomickej situácii v štáte a predpokladanom vývoji nezamestnanosti. Ukazovateľ sa oproti septembru, keď bol na úrovni mínus 4,8 bodu, znížil o 3,4 bodu. V porovnaní s desiatym mesiacom vlaňajška bol o štyri body horší.
Zhoršila sa aj dôvera v maloobchode, keď v októbri klesla na 18,7 bodu zo septembrového tohtoročného maxima 25,7 bodu. V službách dôvera klesla tretí mesiac za sebou, a to o šesť bodov na 29,3 percentuálneho bodu.
Ukazovateľ dôvery v priemysle, ktorý má v indikátore 40-percentnú váhu, v októbri zostal na septembrových 9,3 bodu.
Dôvera v stavebníctve sa v októbri, naopak, zlepšila o päť bodov na mínus 0,5 bodu, úroveň dlhodobého priemeru tak prevýšila o 23,5 bodu. Jeho zlepšenie podľa štatistikov spôsobilo očakávané zvyšovanie počtu zamestnancov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:14