StoryEditor

Skupina G7 požaduje zmenu pravidiel pre ratingové agentúry

09.10.2007, 11:06
Autor:
TASRTASR

Skupina siedmich priemyselne najrozvinutejších krajín sveta G7 požaduje zvýšenie transparentnosti činnosti ratingových agentúr. Ani USA sa už tomuto kroku nebránia. Dnes o tom informoval nemecký denník Financial Times Deutschland (FTD).
Ministri financií G7 sa stretnú v polovici októbra vo Washingtone. Na stretnutí budú s najväčšou pravdepodobnosťou rokovať aj o zmene pravidiel pre ratingové agentúry. "Niečo sa tam stane," citoval nemecký denník zdroj blízky G7. Podobné snahy sa objavili aj v minulosti, ale vždy stroskotali na odpore USA. Kvôli hypotekárnej kríze však zmenil názor aj Washington. "Ide o zmenu pravidiel hry."
Ratingové agentúry posudzujú úverovú bonitu spoločností a štátov. Pod paľbu kritiky sa dostali, pretože nestihli dostatočne skoro varovať pred rizikami spojenými s americkým trhom hypoték pre menej bonitných klientov. Súhlas USA je kľúčový, keďže tri veľké ratingové agentúry Moody's, Standard & Poor's a Fitch sú americké spoločnosti alebo aspoň majú svoje centrály v USA.
Diskutuje sa aj o radikálnych riešeniach. Premýšľa sa napríklad o úplnom oddelení konzultačnej a hodnotiacej činnosti agentúr, čo by viedlo k rozdeleniu spoločností. Ďalší návrh počíta so zavedením dodatočných ratingov. "Jednou z myšlienok je, že by neexistoval iba rating bonity ale aj rating likvidity," uviedol nemenovaný zdroj.
Informoval o tom Financial Times Deutschland.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 15:18