StoryEditor

Správca Jukosu sa zatiaľ k akciám Transpetrolu nedostane

14.07.2007, 09:33
Autor:
TASRTASR
Odvolací súd v Amsterdame vo štvrtok rozhodol, že holandská spoločnosť TMF Nederland B.V., spravujúca Jukos Finance B.V., nemusí vydať akcie Transpetrolu v prospech predstaviteľov Jukos Finance ...

... dosadených správcom konkurznej podstaty Jukos Oil Company Eduardom Rebgunom. Odvolanie podané dosadenými zástupcami správcu bolo totiž zamietnuté. TASR o tom informovala hovorkyňa Jukos Finance Claire Davidsonová.

Súd podľa nej naďalej trvá na tom, že existuje pochybnosť, či zástupcovia Jukos Finance vymenovaní Rebgunom zastávajú svoje posty oprávnene. Táto otázka je pritom predmetom riadneho súdneho konania pred obvodným súdom v Amsterdame. Súd vo svojom štvrtkovom rozhodnutí tiež dodal, že zástupcovia ruského správcu konkurznej podstaty nepreukázali žiadny dôvod na nátlak na to, aby im akcie Transpetrolu boli vydané.

"Do uzavretia celej záležitosti sa Ministerstvo hospodárstva SR k tejto problematike nebude vyjadrovať," uviedla v reakcii pre TASR Dagmar Hlavatá z odboru pre vzťahy s verejnosťou a komunikácie MH SR.

Súd vo svojom štvrtkovom rozhodnutí, pokračuje vo svojom stanovisku Davidsonová, poukázal na fakt, že v procese bankrotu Jukos Oil Company v Rusku príjmy správcu konkurznej podstaty prevyšujú pohľadávky veriteľov. Odvolací súd má za to, že tento prebytok predstavuje najmenej 3 miliardy EUR, v prepočte takmer 100 miliárd SKK, a nie je tak dôvod na to, aby výnos z predaja Transpetrolu bol použitý na uspokojenie veriteľov v Rusku.

"Jukos Finance je aj naďalej presvedčený, že Eduard Rebgun nemohol vymeniť manažment Jukos Finance, pretože bankrot Yukos Oil Company v Rusku a následné vymenovanie Eduarda Rebguna ako správcu je v Holandsku neplatné," zdôraznila Davidsonová. Tento postoj sa podľa nej opiera o dva argumenty. Jednak podľa holandského práva bankrot v zahraničí nezahŕňa holandské aktíva a po druhé ide podľa Davidsonovej v tomto prípade o podvodný bankrot, ktorý je výsledkom mnohých porušení práv Jukos Oil Company zo strany Ruskej federácie. "To, že akcie Jukos Finance B.V. nie sú súčasťou ruského bankrotu, tiež znamená, že nemôžu byť v budúcnosti predané ruským správcom konkurznej podstaty," dodala Davidsonová.

Aj napriek týmto tvrdeniam už správca konkurznej podstaty skrachovaného ruského gigantu Jukos Eduard Rebgun oznámil aukciu aktív spoločnosti Jukos Finance, ktorá okrem iného vlastní i 49 % akcií spoločnosti Transpetrol, ktorá na Slovensku prevádzkuje ropovody. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Akcia sa má uskutočniť v polovici augusta. Štartovacia cena za všetky aktíva Jukosu Finance predstavuje 298 miliónov USD. Cena balíka Transpetrolu sa odhaduje medzi 100 až 200 miliónmi USD, v prepočte 4,829 miliardy SKK.

Jukos kúpil menšinový balík akcií Transpetrolu už pred rokmi. Získal aj manažérsku kontrolu nad podnikom, aj keď 51 % akcií zostalo vláde SR. Moskva sa vyslovila v prospech predaja podielu v Transpetrole niektorej ruskej firme, aby sa Rusku posilnila už aj tak veľká energetická moc v regióne.

(1 EUR = 33,291 SKK; 1 USD = 24,147 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:21