StoryEditor

Russnefť skončí v rukách Kremľa

24.07.2007, 17:09
Autor:
TASRTASR

Vlastník ruskej ropnej spoločnosti Russnefť Michail Gucerijev sa vzdá kontroly vo firme v prospech koncernu blízkemu Kremľu. Rozhodnutie ruského miliardára prichádza po mesiacoch nátlaku zo strany štátu. Dnes o tom informoval nemenovaný zdroj blízky rokovaniam.
Gucerijev, ktorého majetok odhadol americký časopis Forbes na 3 miliardy USD, v prepočte 71,9 miliardy SKK, sa tiež vzdá svojej funkcie prezidenta Russnefti. Príčinou je séria daňových nedoplatkov, ktoré od spoločnosti požadujú štátne úrady. "Myslím si, že spoločnosť bude mať do týždňa iného prezidenta," povedal pre agentúru Reuters spomínaný zdroj.
Ruský denník Vedomosti uviedol, že Gucerijev predá Russnefť druhému najbohatšiemu Rusovi Olegovi Deripaškovi, ktorý je blízkym spojencom Vladimira Putina, približne za 6,5 miliardy USD. Podľa analytikov je táto cena pomerne nízka.
Hovorca Russnefti Eduard Sarkisov však poprel, že Gucerijev odíde zo svojho postu alebo že firmu predá. V nasledujúcom stanovisku nazvala Russnefť správy o jej predaji za provokáciu. "Russnefť oficiálne vyhlasuje, že nerokovala o predaji a ani nebude. Russnefť nie je na predaj." Agentúra Interfax citovala Gucerijeva, že podľa neho má Russnefť hodnotu 8 miliárd až 9 miliárd USD.
Ďalší zdroj z odvetvia uviedol pre agentúru Reuters, že o Russnefť, ktorá denne produkuje 300 000 barelov ropy (1 barel = 159 litrov), vlastní dve rafinérie a jej ropné rezervy predstavujú asi 4,6 miliardy barelov, sa zaujíma aj štátom kontrolovaný ropný gigant Rosnefť. "Neviem si predstaviť, prečo by tieto aktíva unikli kontrole Rosnefti. Rosnefť v uplynulých rokoch získala všetky dôležité ropné aktíva v Rusku." Podľa analytikov Russnefť skončí v rukách štátu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:16