StoryEditor

Dôveru si musí inšpekcia zaslúžiť

17.03.2021, 23:00
Ten, kto má prístup k informácii, musí vedieť, že je niekto ďalší, kto transparentne kontroluje, ako s informáciami zaobchádza, vysvetľuje Petr Vincenz, generálny riaditeľ Sekcie inšpekcie a vnútornej kontroly Finančnej správy.

V minulosti ste v Českej republike pracovali 14 rokov na vysokej pozícii v Útvare odhaľovania korupcie a finančnej kriminality. Viedli ste tím detektívov, s ktorými ste pracovali na kauze Davida Ratha. Prečo ste sa rozhodli prísť na Slovensko a pracovať v sekcii inšpekcie v našej Finančnej správe?
Na Slovensku pracujem už sedem rokov, nie je to teda mňa úplne nové, a doteraz som sa tu zaoberal rozkrývaním poisťovacích podvodov. Práca vo Finančnej správe má veľa spoločného s mojou niekdajšou prácou, je to pre mňa veľká osobná výzva. Vraciam sa znovu k práci pre štát, ktorá ma v minulosti vždy napĺňala.

Vidíte nejaké paralely s prácou, ktorú ste vykonávali práve ako elitný protikorupčný detektív?
Jedným z dôvodov, prečo som sa rozhodol zúčastniť na výberovom konaní, je práve možnosť zúročiť svoje skúsenosti z práce v polícii. Procesy sú podobné. Hľadáte podstatu, ktorá býva umne skrytá, a k tomu používate podobné myšlienkové procesy a nástroje.


Aké základné ciele vidíte vo svojej aktuálnej práci? Inšpekcii sa v minulosti vyčítalo, že nebola dosť aktívna a nemala výsledky.
Svoje základné ciele som predstavil v rámci výberového konania. V skratke ide o naplnenie etického kódexu protikorupčnej stratégie Finančnej správy so zameraním nielen na konflikt záujmov, ale plánujeme aj zaviesť transparentné pravidelné procesy kontrol, kvalifikovane riešiť vnútorné aj vonkajšie podnety, zaviesť efektívne očistné mechanizmy. Mojou úlohou je pokúsiť sa v blízkom čase nastaviť systém, k...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 04 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 05 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 10:18