StoryEditor

Zadlženosť je najnižšia z krajín V4, v roku 2006 dosiahla 15,5 % HDP

24.07.2007, 12:44
Autor:
TASRTASR
Podiel úverov obyvateľstvu na HDP v krajinách V4 v súčasnosti nedosahuje ani tretinu hodnoty krajín eurozóny. A to napriek rýchlym tempám rastu, za ktorými sa skrýva rast kúpyschopnosti obyvateľstva a celkový výkon ekonomiky.

Najmenej zadlžení v regióne sú pritom obyvatelia SR.
Ako vyplýva z aktuálnej analýzy spoločnosti Symsite Research, v rámci krajín V4 dosiahlo v minulom roku najvyšší 21,1-% podiel úverov poskytnutých obyvateľstvu na HDP Maďarsko. Slovensko je v tomto ukazovateli v strednej Európe posledné s úrovňou 15,5 % HDP. V eurozóne pritom v roku 2006 dosiahla zadlženosť obyvateľstva 55,1 % HDP.
Navyše, upozorňuje analytik Symsite Research Róbert Antl, od roku 2003 sa Slovensko úrovni krajín EÚ12 ani nepriblížilo. Kým u nás podiel úverov na HDP vzrástol v rokoch 2003 až 2006 o 7,7 percentuálneho bodu (p.b.), v eurozóne až o 7,9 p.b. "Rast zadlženia Slovákov tak iba kopíruje dobiehanie životnej úrovne ekonomicky vyspelejších krajín," konštatuje Antl.
Nesplácané úvery podľa analytika zatiaľ v SR nepredstavujú problém. V roku 2006 podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) klesol podiel úverov s omeškaním na 3,2 % z celkového objemu poskytnutých úverov, a to z úrovne 5,3 % v roku 2005. Tento pokles, upozorňuje Antl, však bol čiastočne spôsobený aj zmenou metodiky centrálnej banky. "Zatiaľ čo do roku 2005 išlo o úvery s omeškaním nad 30 dní, od roku 2006 už o úvery s omeškaním platby nad 90 dní," spresnil. V 1. štvrťroku 2007 došlo k ďalšiemu poklesu podielu zlých úverov, a to na 2,9 %.
Podľa údajov Trend Analyses mala v roku 2006 najviac klasifikovaných úverov vo svojom portfóliu Slovenská sporiteľňa, pričom ich objem dosiahol takmer 2,5 miliardy Sk. Pri zohľadnení podielu klasifikovaných úverov na poskytnutých úveroch, čo je podľa analytika dôležitejší ukazovateľ ako ich absolútny objem, medzi bankami na Slovensku dominuje Ľudová banka. V minulom roku mala totiž takto zaradených až 7,8 % poskytnutých úverov. Nad hranicou 5 % sa v roku 2006 nachádzala ešte OTP Banka Slovensko. "Všetky banky, s výnimkou Poštovej banky, majú kapitálovo silné materské spoločnosti, ktoré by v prípade komplikácií nemali problém poskytnúť finančnú injekciu svojej slovenskej dcérskej banke," pripomína Antl.
Rast zadlžovania Slovákov by mal pokračovať aj naďalej. Spoločnosť Symsite Research očakáva, že v najbližších dvoch rokoch vzrastie objem úverov obyvateľstvu približne o 60 miliárd Sk ročne. "Stále totiž rastú reálne príjmy obyvateľstva, zvyšuje sa ochota obyvateľstva žiť na dlh, rozširuje sa tiež ponuka úverových produktov a zjednodušuje sa prístup k nim," vysvetlil Antl. Ani v najbližších rokoch by však podľa analytika nemal byť rast zadlžovania problémom pre domácnosti ani pre banky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 19:33