StoryEditor

Mičovský sa po roku v úrade chváli. Nie je odborníkom a nabral si priveľkú záťaž, reagujú farmári

31.03.2021, 10:30
Nové vedenie ministerstva pôdohospodárstva začalo v jednom z najťažších období moderných dejín. HN urobili veľkú anketu o tom, ako profesionáli odvetvia hodnotia prvých 12 mesiacov šéfa agrorezortu.

Výmena vlády. Rôzne sektory nášho hospodárstva si od nej sľúbili veľa. Aj poľnohospodári a potravinári. Kormidla agrorezortu sa chopil Ján Mičovský, ktorý si za úlohu zvolil najskôr vymiesť všetky nekalé rohy.

Na rad teraz prichádzajú reformy. Na pondelkovom brífingu ministerstva sa vedenie ministerstva pochválilo najvyššou štátnou pomocou za posledné štyri roky vo výške viac ako 766 miliónov eur.

Na túto radostnú správu poukazujú aj profesionáli odvetvia. No spomínajú aj viacero negatív. Jedným z nich je aj vynechanie poľnohospodárov z plánu obnovy či spor farmárov s agrorezortom pri zavádzaní redistributívnej platby.

HN sa opýtali predstaviteľov z agrosektora a potravinárstva, ako hodnotia tento prvý rok s novou gardou.

Ako hodnotíte prácu ministerstva pôdohospodárstva v uplynulom roku? Čo by mal rezort zmeniť?

Peter Polák, výkonný riaditeľ Zväzu chovateľov mäsového dobytka

Pán minister si nabral na „rohy“ priveľkú záťaž. Od neho ako lesníka, neodborníka na poľnohospodárstvo (aj minister Jahnátek bol neodborník, to len pre poriadok), sa ani neočakávalo, že širokej poľnohospodárskej problematike bude rozumieť.

Mal si však zvoliť lepšiu štruktúru poradcov už spočiatku. Lesník si do zboru poradcov z 19 členov zvolil polovicu lesníkov alebo aktivistov v životnom prostredí, troch poľovníkov, štyroch včelárov, jedného lobistu a len štyroch poľnohospodárov (a aj tí mu po polroku zutekali).

Ministerstvo by malo pristupovať k všetkým farmárom rovnako. Je neprípustná diskriminácia niektorej skupiny farmárov alebo protekcia inej skupiny. A deje sa to. Nepáči sa mi tiež snaha „potrestať“ všetkých poľnohospodárov a siahnuť im na podpory cez redistributívnu platbu.

Chvalabohu, sčasti sa to v tomto roku podarilo obmedziť. Veľká chyba je, že poľnohospodárstvo a potravinárstvo nie sú zahrnuté v pláne obnovy a stability. Vidím mnoho výziev, ktorými by sa poľnohospodárstvo mohlo aktívne zapojiť do znižovania emisie skleníkových plynov, ba čo viac, prispieť k ukladaniu CO2 v pôde v podobe organickej hmoty.

Podpora investícií do manažmentu živín na farmách, ktoré zahŕňajú skladovanie, spracovanie a zapracovanie maštaľného hnoja, ako i zvýšenie podielu pasenia tých kategórií zvierat, kde je to možné, ba žiaduce. Tiež treba podporiť recykláciu energie.

Treba aj pridať v tvorbe intervenčných stratégií a vytvoriť ich s cieľom podporiť, nie diskriminovať. Tiež sa treba zamerať na možnosť zahrnúť poľnohospodárstvo do plánu obnovy a stability – času je málo, ale mohlo by sa to podariť. Nad všetko však vyčnieva potreba zvýšiť podporu do sektora aspoň na úroveň štátov V4 a treba tiež pridať v oblasti digitalizácie.

Tomáš Kohút, generálny riaditeľ Sanagro

Bohužiaľ, nemôžem ho hodnotiť pozitívne. Od nového vedenia sme si sľubovali riešenie mnohých, dlhodobo odkladaných problémov. Nestalo sa tak. Namiesto toho sme rok svedkami polarizácie a rozdeľovania farmárov ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-21 16:36:36 - Feat.: - Title: Na Slovensku bude veľký protest, cesty ochromia tisícky farmárov. Ktorým úsekom by ste sa mali vyhnúť? (+mapa) 02 - Modified: 2024-02-12 12:46:45 - Feat.: - Title: Agrorezort nevie vyplatiť minuloročné priame platby do dvoch týždňov, vraví šéf potravinárov Macho 03 - Modified: 2024-01-07 08:46:47 - Feat.: - Title: Spoločná európska agropolitika priniesla vlani pre slovenských farmárov množstvo zmien, tvrdia poľnohospodári 04 - Modified: 2024-01-05 10:08:02 - Feat.: - Title: Šéf rezortu pôdohospodárstva Takáč diskutoval so slovenskými potravinármi o čerpaní eurofondov 05 - Modified: 2023-12-11 14:20:42 - Feat.: - Title: Slovenskí potravinári a poľnohospodári zvažujú na budúci rok štrajk v Bruseli kvôli ukrajinskému obiliu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:10