StoryEditor

MZ sa arbitráží s poisťovňami neobáva

26.11.2007, 09:01
Autor:
SITASITA

Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ) sa súdnych sporov a arbitráží so zdravotnými poisťovňami v žiadnom prípade neobáva. Ako MZ uviedlo vo svojom vyhlásení, novelou zákona o zdravotných poisťovniach napĺňa programové vyhlásenie vlády a chráni záujmy všetkých občanov Slovenska a nie úzkej skupiny podnikateľských subjektov, ktoré stoja za súkromnými zdravotnými poisťovňami. MZ tak reagovalo na piatkové vyjadrenie skupiny Penta, ktorá pripravuje podanie na generálnu prokuratúru a chystá sa na medzinárodnú arbitráž pre novelu zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá určuje, že poisťovne musia zisk z verejného zdravotného poistenia vrátiť do systému.
MZ citovalo vyjadrenie odborníka na ústavné právo Jána Drgonca, podľa ktorého zdravotné poisťovne neprichádzali do prostredia, ktoré malo byť trhové. "Jasne bolo povedané vopred, že hospodárska súťaž, podnikanie nepatrí do zdravotného poistenia. Ak budú spory, tak tie budú určite zložitejšie, než sa v súčasnosti bežne prezentuje," povedal podľa MZ Drgonec.
Novela zákona okrem obmedzenia použitia zisku tiež stanovuje maximum prostriedkov, ktoré poisťovne môžu použiť na vlastnú správu, na 3,5 % z vybraného poistného pred prerozdelením. Novela zákona je podľa Združenia zdravotných poisťovní (ZZP) SR právnym paškvilom. Pri hlasovaní v parlamente totiž vypadol návrh, podľa ktorého by poisťovne mali prvý raz vrátiť zisk do systému až v roku 2009 z hospodárenia roku 2008. Keďže novela vstúpi do platnosti od januára budúceho roku, poisťovne budú už v roku 2008 musieť vrátiť do systému zisk dosiahnutý v tomto roku. To však podľa ZZP znamená retroaktivitu. Zároveň ustanovenie, akým spôsobom má poisťovne kladný výsledok hospodárenia použiť, je neurčité.
Poisťovne podľa schválenej novely nebudú musieť platiť daň z príjmu za zisk, ktorý vrátia do zdravotníctva. Problémom však je, že toto ustanovenie platí až od roku 2009. Znamená to, že na budúci rok poisťovne musia vrátiť zisk do systému, no napriek tomu z neho budú platiť daň z príjmu. Zdravotné poisťovne sa pripravujú na medzinárodnú arbitráž. Tento proces by mal začať po nadobudnutí účinnosti novely od januára 2008. Poisťovne zároveň pripravujú podanie aj na Ústavný súd SR, pričom nevylučujú, že budú žiadať aj o vydanie predbežného opatrenia, ktorým by sa účinnosť zákona pozastavila.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 04:18