TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Kažimír: Riziko vyššej inflácie na dlhší čas sa zvýšilo, ECB reaguje

11.03.2022, 11:36
Autor:
TASRTASR
Guvernér NBS Peter Kažimír upozornil, že už pred ruskou inváziou na Ukrajinu sme čelili prudkému rastu inflácie, ktorý bol ťahaný najmä rastom cien energií a potravín.

Riziko, že inflácia v eurozóne zostane vyššie nad dvojpercentným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB) dlhšiu dobu, je v porovnaní s predvojnovým stavom momentálne väčšie.

V komentári k štvrtkovému rokovaniu Rada guvernérov ECB na to upozornil člen rady a guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír.

ECB vo štvrtok ponechala kľúčové úrokové sadzby nezmenené, na rekordnom minime. Rada guvernérov zároveň upravila plánované nákupy aktív v rámci programu APP a vyhlásila, že "podnikne akékoľvek potrebné kroky" spojené s jej mandátom v oblasti inflácie, ktorá sa pre vojnu na Ukrajine zrýchľuje. Kľúčový úrok tak zostáva na úrovni 0 percent.

Kažimír upozornil, že už pred ruskou inváziou na Ukrajinu sme čelili prudkému rastu inflácie, ktorý bol ťahaný najmä rastom cien energií a potravín.

"Krviprelievanie so sebou prináša rekordne vysoké ceny ropy, plynu, obilnín a rôznych iných surovín. Zvyšujú sa verejné výdavky na pomoc a rovnako aj výdavky na zbrojenie. Ak nedôjde k prímeriu, skôr či neskôr sa pretavia aj do cien iných tovarov a služieb," priblížil Kažimír s tým, že by to malo veľmi negatívny dopad na rozpočet domácností aj podnikov.

"Rozhodnutie o znížení tempa nákupov v rámci nášho APP programu a skoršie ukončenie týchto nákupov najneskôr v septembri považujem za správne a silne som ho podporoval," zdôraznil Kažimír. Zároveň tento krok označil za prejav "neoblomného odhodlania" pokračovať v politike zabezpečujúcej postupný pokles inflácie k cieľu ECB v najbližších rokoch.
Normalizácia nastavenia menovej politiky musí ísť po etapách a zvýšenie kľúčových úrokových sadzieb nepríde okamžite, vysvetlil guvernér. "Načasovanie a tempo prichádzajúceho sprísňovania menovej politiky určíme podľa podmienok v ekonomike, spoločne s pribúdajúcimi informáciami. Aj tu platí, že mimoriadne neistý vývoj nás nabáda k tomu, aby sme si príliš nezväzovali ruky. Po včerajšom rokovaní máme maximálnu flexibilitu a široký manévrovací priestor," avizoval.

Zároveň upozornil, že oživenie ekonomiky po pandémii sa zrejme pribrzdí. "Urobíme všetko potrebné pre zabezpečenie stability v ekonomike a na finančných trhoch. Situácia je nateraz pokojná a dúfame, že taká aj zostane. V každom prípade však platí, že vieme rýchlo a účinne zmobilizovať nástroje menovej politiky, aby sme uchránili ekonomiku od najhoršieho. Viackrát sme to už preukázali," vyzdvihol Kažimír s tým, že slovenský finančný sektor je v dobrej kondícii.

V krízových časoch je podľa neho okrem menovej politiky vždy dôležitá aj pomoc vlád cez rozpočtové nástroje, vrátane spoločných iniciatív na úrovni EÚ. "V tejto tragickej situácii sa naša pomoc musí v čo najväčšej možnej miere týkať aj ľudí a rodín zachraňujúcich si život útekom z Ukrajiny," dodal guvernér.

01 - Modified: 2024-04-23 13:52:58 - Feat.: - Title: Zníženie úrokov ECB bude závisieť od nových údajov a prognóz, vraví šéf nemeckej Bundesbanky Nagel 02 - Modified: 2024-04-22 13:36:47 - Feat.: - Title: Neistota na ropnom trhu nezastaví júnové zníženie sadzieb ECB, vyhlásil guvernér francúzskej centrálnej banky 03 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 04 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 05 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:52