StoryEditor

Microsoft podnikol ďalší krok proti nelegálnemu softvéru na čínskom trhu

07.11.2007, 10:07
Autor:
TASRTASR

Microsoft a druhý najväčší čínsky výrobca počítačov Founder Technology Group podpísali dohodu o predinštalácii operačného systému Windows na počítačoch spoločnosti. Týmto spôsobom chcú bojovať proti bujnejúcemu produktovému pirátstvu v krajine.
Dohoda ukazuje, že obe spoločnosti sa budú snažiť ochraňovať práva duševného vlastníctva, uvádza sa v spoločnom vyhlásení firiem. Founder tiež bude vo svojich viac ako 500 obchodoch po celej Číne predávať klávesnice, webové kamery a iný hardvér od Microsoftu.
"Partnerstvo so spoločnosťou Founder je významnou súčasťou našej stratégie tu v Číne a po celom svete," uviedol generálny riaditeľ Microsoftu Steve Ballmer pri slávnostnom podpise zmluvy. Prezident spoločnosti Founder Qi Dongfeng na tlačovej konferencii odmietol spresniť finančné detaily transakcie. Qi povedal, že Founder by mal predinštalovať Windows na takmer všetkých osobných počítačoch a asi 40 % podnikových počítačov.
Čína je jedným z hlavných svetových zdrojov pirátskych kópií softvéru, hudby a iných tovarov. Zahraniční predstavitelia a obchodné skupiny tvrdia, že pirátstvo sa stále rozširuje aj napriek snahe čínskych inštitúcií o jeho obmedzenie. V minulom roku bolo asi 82 % softvéru používaného v Číne nelegálneho.
Microsoft sa snaží uzavrieť s čínskymi výrobcami počítačov podobné dohody, aby obmedzil používanie nelicencovaných kópií svojich produktov. V marci sa Microsoft dohodol s najväčším čínskym výrobcom PC koncernom Lenovo.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 01:39