StoryEditor

75-ročná dôchodkyňa má najrýchlejší internet na svete

30.08.2007, 12:35
Nikto na svete nemá možnosť mať taký rýchly internet, ako žena z mesta v strednom Švédsku. Rýchlosť 40 Gbps niekoľko tisíc krát prekračuje rýchlosti bežné pre domáce pripojenie k internetu vo Švédsku.

Pre porovnanie: to, čo sa na Slovensku označuje za rýchly internet - ADSL - poskytuje domácnostiam rýchlosti okolo 1Mbps, naši mobilní operátori ponúkajú pod označením "rýchly internet" ešte pomalšie pripojenie. Takéto rýchle pripojenie domácnosti k internetu doteraz ešte nikto nikde nezriadil.

Takéto pripojenie umožňuje žene sledovať káblovú televíziu, ktorá ponúka 1500 kanálov v kvalite HDTV, teda s digitálnym obrazom a zvukom vo vysokej kvalite. Alebo si môže za pár sekúnd stiahnuť film na DVD v rovnakej vysokej kvalite. Správu priniesol švédsky spravodajský portál The Local.

Menej šokujúca je táto správa, ak k nej dodáme, že dôchodkyňa je matkou Petra Löthberga, ktorý ej vo Švédsku považovaný za legendu v oblasti internetu. P. Löthberg pracuje pre globálnu firmu Cisco, ktorá vyrába a dodáva zariadenia pre budovanie internetových sietí. Podľa vlastných slov týmto spôsobom chcel dokázať, že použitie sklenených vlákien (optické siete) umožňuje rýchlosti, ktoré "klasické" medené drôty či rádio (bezdrôtové pripojenie) neumožňujú.

Peter Löthberg pritom spolupracoval s tamojšou mestskou samosprávou. "Je to viac než len demonštrácia," hovorí manažér pre IT mestského úradu v Karlstade Hafsteinn Jonsson. "Ako majitelia infraštruktúry, čiže samotnej siete, chceme aj takto motivovať poskytovateľov pripojenie k internetu, aby ponúkali väčšie rýchlosti. A Peter Löthberg ukázal, že je možné vybudovať aj na väčšiu vzdialenosť pripojenie s vysokými rýchlosťami a pritom za nízke ceny."

Mimoriadne rýchle pripojenie dosiahli použitím novej modulačnej technológie. Tá umožňuje prenášať údaje medzi dvoma routrami vzdialenými do 2000 kilometrov bez dodatočných transponderov. Vzdialenosť je - teoreticky - bezhraničná a bez ohľadu na dĺžku kábla nedochádza k strate údajov. "Najťažšie na celom projekte bolo nainštalovať Windows na Sigbrittin počítač," dodáva s úsmevom Hafsteinn Jonsson.

Pôvodný článok

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 18:53