StoryEditor

Maďarská vláda trvá na nezávislosti MOL

16.08.2007, 11:10
Autor:
TASRTASR

ostoj maďarskej vlády sa nezmenil, záujmom Maďarska je, aby si národná ropná spoločnosť MOL zachovala nezávislosť. Týmito slovami dnes reagovala kancelária hovorcu maďarskej vlády na stredajšie vyhlásenie rakúskeho ministra hospodárstva Martina Bartensteina o tom, že rakúsky plynárenský a ropný koncern OMV môže rátať s podporou rakúskej vlády v jej snahe uzatvoriť spojenectvo s maďarským koncernom MOL.
Problém nie je v tom, že niekto chce získať podiel v MOL, ale v tom, že vláda, s ktorou udržiava maďarský kabinet normálne vzťahy a s ktorou ju spájajú historické väzby, sa bez predbežného avizovania snaží získať vplyv prostredníctvom ním kontrolovanej spoločnosti v maďarskom strategickom podniku, cituje postoj maďarského premiéra Ferenca Gyurcsánya vyhlásenie, zverejnené kanceláriou hovorcu vlády.
Gyurcsány pred mesiacom povedal, že nemožno dopustiť, aby strategické odvetvie - napríklad energetiku - kontroloval cudzí štát, ktorý môže mať odlišné politické a iné záujmy ako Maďarsko. O tom predseda maďarskej vlády údajne hovoril pri večeri osobne aj s rakúskym kancelárom.
Rakúska vláda podporuje iniciatívu OMV na priateľské spojenectvo, povedal v stredu šéf rezortu hospodárstva Martin Bartenstein pre nezávislý rakúsky denníky Kurier a naznačil, že touto témou sa môžu zaoberať na druhej spoločnej schôdzke vlád Maďarska a Rakúska, ktorú plánujú uskutočniť 29. novembra. Bartenstein označil kŕčovitý odmietavý postoj maďarskej spoločnosti MOL za nepochopiteľný.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 14:25