StoryEditor

Od januára fajčíme drahšie

23.08.2007, 00:00

Ceny cigariet a tabakových výrobkov pôjdu od januára budúceho roka hore. Vláda včera schválila novelu zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov. Spoločnosť Philip Morris Slovakia predpokladá, že cena škatuľka s dvadsiatimi cigaretami porastie o 10 až 12 korún. Ministerstvo financií očakáva, že zvýšenie spotrebných daní prinesie v roku 2008 do rozpočtu štátu 1,2 miliardy korún, v roku 2009 asi 1,41 a v ďalšom 1,46 miliardy korún.
Treba sa podriadiť únii
Minimálna sadzba spotrebnej dane z cigariet sa zvýši zo súčasných 1,70 koruny za kus na 2,10 koruny. Rovnakou sumou sa majú po novom zdaňovať aj cigary, ktorých spotrebná daň je v súčasnosti 1,40 koruny za kus. Na kilogram tabaku vzrastie spotrebná daň z 1 350 korún na 1 930.
Maloobchodná cena cigariet však bude vyššia ako matematický násobok zvýšenia dane a počtu cigariet v škatuľke. Dôvodom je komplikovaný výpočet daní a konečnej ceny, lebo spotrebná daň sa skladá z dvoch zložiek -- špecifickej sadzby dane na jednu cigaretu a percentuálnej sadzby z maloobchodnej ceny. Takže konečná cena závisí aj od druhu cigariet.
Mladí fajčia viac
Pri zvýšení cien prechádzajú mnohí fajčiari k lacnejším tabakovým výrobkom. Trendy v spotrebe ovplyvňuje viac faktorov. "Fiškálne nástroje patria podľa Svetovej zdravotníckej organizácie a Svetovej banky medzi najdôležitejšie," tvrdí spoločnosť Philip Morris Slovakia. Zvýšenie ceny škatuľky cigariet o desať percent môže podľa Svetovej banky znamenať zníženie spotreby o štyri percentá.
Fajčiarov je na Slovensku v tomto roku menej ako vlani. Teraz je to 38 percent populácie, no minulý rok to bolo 41 percent. V Európe klesol počet fajčiarov za posledných desať rokov o 15 percent. "Klesol síce počet, ale zvýšilo sa množstvo mladistvých, najmä dievčat, ktoré si zvykajú na cigarety," hovorí predseda Občianskeho združenia Stop fajčeniu Peter Šťastný. V roku 2005 nakúpili obchodníci na Slovensku 9,8 miliardy cigariet. Vlani "len" 4,7 miliardy. Rozdiel spôsobilo predzásobenie sa fajčiarov, lebo od januára 2006 cigarety zdraželi pre vyššie spotrebné dane.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 04:46