StoryEditor

Obnoviteľné zdroje po novom

28.06.2004, 00:00
V komentári Málo téz energetickej diskusie (HN, 23. júna) autor upozorňuje, že Slovensko nenaplnilo smernicu o obnoviteľných zdrojoch.

V komentári Málo téz energetickej diskusie (HN, 23. júna) autor upozorňuje, že Slovensko nenaplnilo smernicu o obnoviteľných zdrojoch. Pripomínam, že v pripravovanom zákone o energetike sa do nášho právneho poriadku preberajú aj ustanovenia smernice Európskeho parlamentu a Rady č. 77 z januára 2001 o podpore elektrickej energie vyrábanej z obnoviteľných zdrojov energie. Spomenutý návrh zákona, v súlade s legislatívou Európskej únie, ctí princíp prístupu do prenosovej sústavy a distribučnej sústavy na transparentnom a nediskriminačnom princípe. Pri obnoviteľných zdrojoch a elektrine z nich vyrobenej sa táto zásada prelamuje, lebo výrobca vyrábajúci elektrinu z obnoviteľných zdrojov má prednostné právo na prenos takejto elektriny, jej distribúciu a jej dodávku. Význam obnoviteľných zdrojov je podčiarknutý aj úpravou povinností vo všeobecnom hospodárskom záujme, pretože v tomto prípade priamo Ministerstvo hospodárstva SR bude môcť vo všeobecnom hospodárskom záujme určiť svojím rozhodnutím povinnosť prednostného prenosu, distribúcie či dodávky elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov energie na území SR.
Podobne v navrhovanom zákone o tepelnej energetike sa predpokladá prednostný odber tepla z obnoviteľných zdrojov. Tu sa má ustanoviť, aby držiteľ povolenia na rozvod tepla pri zabezpečení zmluvne dohodnutých dodávok tepla odoberal teplo od výrobcu tepla, ktorý ho vyrába z obnoviteľných zdrojov. Túto povinnosť má, ak sám nevyrába alebo nenakupuje takéto teplo, nesmie však tým zvýšiť cenu tepla pre odberateľov. Zároveň treba splniť podmienku, aby teplonosná látka zo sústavy tepelných zariadení na výrobu tepla z obnoviteľných zdrojov bola zhodná s teplonosnou látkou vo verejnom rozvode tepla.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 15:25