StoryEditor

MZ chce odložiť zlúčenie štátnych poisťovní

13.08.2007, 13:38
Autor:
SITASITA
Ministerstvo zdravotníctva SR chce odložiť plánované zlúčenie dvoch štátnych zdravotných poisťovní Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a.s. a Spoločnej zdravotnej poisťovne, a.s.

Vyplýva to z návrhu, ktorý rezort zdravotníctva predložil do pripomienkového konania. "Ministerstvo zdravotníctva vykonalo analýzu dopadov vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne z ktorej vyplynulo, že v súčasnosti nie je vhodné realizovať daný zámer," uvádza v návrhu rezort.
Podľa MZ by zlúčenie VšZP a SZP by spôsobilo porušenie stability systému výrazným posilnením neštátnych poisťovní. "Predčasné zlúčenie zdravotných poisťovní pri zachovaní plurality vo verejnom povinnom zdravotnom poistení by viedlo k výraznému porušeniu stability systému a k posilneniu zdravotných poisťovní, kde nemá majetkovú účasť štát," uvádza rezort. Podľa MZ zlúčenie by bolo veľmi náročné z organizačného a finančného hľadiska a najmä bez očakávaných významných finančných efektov. Zlúčenie štátnych zdravotných poisťovní by sa malo podľa MZ odložiť aj kvôli očakávanému prechodu Slovenska na spoločnú európsku menu euro. "Vzhľadom na náročnosť a množstvo rizík z procesu prechodu na spoločnú menu je na zváženie, či neprehodnotiť proces zlučovania oboch zdravotných poisťovní na neskoršie obdobie," dodáva MZ.
MZ očakáva po zlúčení poisťovní kvôli aktívneho ovplyvňovania poistencov a aktívnym náborom ostatných zdravotných poisťovní a nejednoznačnými informáciami z médií úbytok poistencov VšZP a SZP. "Obe štátne poisťovne by nemali dostatočný časový priestor na adekvátny protitlak voči týmto aktivitám," obáva sa rezort zdravotníctva. Zlúčenie poisťovní by skomplikovalo aj plánované zníženie čerpania prevádzkových prostriedkov zdravotných poisťovní zo 4 na 3 % od začiatku budúceho roka. "Navrhovaná zmena je v zámere zlúčenia zdravotných poisťovní nevýhodná, nakoľko tento akt si bude vyžadovať výrazne zvýšené finančné prostriedky počas obdobia zlučovania napríklad v súvislosti s nárastom administratívnych nákladov," vysvetľuje rezort.
Projekt vytvorenia jednej verejnoprávnej zdravotnej poisťovne zlúčením VšZP a SZP mal predložiť minister zdravotníctva do konca augusta tohto roku. "Zlúčenie zdravotných poisťovní so stopercentnou majetkovou účasťou štátu v oblasti verejného zdravotného poistenia môže byť výrazným pozitívnym krokom len v tom prípade, ak verejné zdravotné poistenie bude vykonávať len jedna poisťovňa a ostatné zdravotné poisťovne budú vykonávať len doplnkové zdravotné poistenie," konštatuje MZ.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 20:32