StoryEditor

Z Mečiarových miliárd asi nič nebude

12.03.2008, 23:00
Autor:
ČTKČTKHNHN

Vláda na zmiernenie dosahov zavedenia eura pravdepodobne neminie 22 miliárd korún tak, ako o tom v utorňajšej diskusnej relácii televízie Joj De Facto tvrdil líder ĽSHZDS Vladimír Mečiar. Vyplýva to tak z vyjadrení ministrov po rokovaní vlády, ako aj z vyhlásenia premiéra Roberta Fica po včerajšej Koaličnej rade. "Moje stanoviská nemám konzultované s ministrom financií, mám ich svojou skúsenosťou a prepočtami, a takto to bude," povedal v De Facto Mečiar.
Včera túto sumu nik nepotvrdil. Členovia vlády však pripustili, že určitá kompenzácia je v hre. "Pripravujeme osobitný zákon, a to štátnu vyrovnávaciu dávku v prípade, že by sa niektoré skupiny občanov dostali do ťaživej sociálnej situácie," povedala ministerka práce Viera Tomanová. Odhad výdavkov na dávku sa však spresní až po dokončení analýz.
Podľa Fica možné kompenzácie neohrozia plnenie ekonomických podmienok, ktoré musí Slovensko pre euro dodržiavať. Ani on však nepovedal konkrétnu sumu a pripravované opatrenia. Spomenul iba vianočné dôchodky, ktoré však vláda vypláca od svojho nástupu k moci.
"O takejto sume ja nič neviem," spochybnil Mečiarov údaj aj minister financií Ján Počiatek po zasadnutí vlády. Zdôraznil, že ešte neprebehli ani rozhovory o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Vláda podľa neho určite pripraví balík podporných opatrení pre prípad "krízového scenára", teda pre možný výrazný nárast cien. Pripomenul doterajšie predpoklady, podľa ktorých samotný prechod na euro zvýši infláciu iba asi o pol percentuálneho bodu. Predpokladá, že vláda by poskytla skôr jednorazovú kompenzáciu. "V takejto sume ale určite nie," reagoval na sumu, ktorú Mečiar povedal v televíznej debate.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:02