StoryEditor

Analytici: Rast HDP bol o 0,2% nižší, ako čakal trh, no stále vysoký

14.08.2007, 14:59
Autor:
TASRTASR

Podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu (ŠÚ) SR vzrástla slovenská ekonomika v 2. štvrťroku medziročne v stálych cenách o 9,2 %. Mierne tak zrýchlila medziročné tempo rastu zaznamenané v 1. štvrťroku, a to 9 %. Stále zostáva jednou z najrýchlejšie rastúcich ekonomík v rámci 27 krajín Európskej únie (EÚ-27), zhodujú sa analytici.
Rast hrubého domáceho produktu (HDP) bol o 0,2 % nižší, ako očakával trh. Analytik ČSOB Marek Gábriš však na základe skúseností z predchádzajúcich kvartálov nevylučuje, že konečné čísla budú revidované mierne smerom nahor, a teda sa ešte viac priblížia odhadom ekonómov.
"Ekonomický rast sa drží nad 9-% hranicou už 4 štvrťroky za sebou a pomáha tak dobiehať životnú úroveň u našich západných susedov. Vyjadrené cez HDP na obyvateľa v parite kúpnej sily dosahovalo v roku 2006 Slovensko 59,7 % z priemeru pôvodnej EÚ-25. Takýto silný ekonomický rast by mal napomôcť rýchlejšie zmazávať rozdiely v životnej úrovni a podľa odhadov Eurostatu by sme sa v tomto roku mali posunúť na 63,5 %," konštatuje Gábriš.
Detailnú štruktúru rastu zverejní ŠÚ SR 4. septembra, analytici preto len odhadujú, čo ťahalo rast ekonomiky. Podľa analytičky Slovenskej sporiteľne (SLSP) Márie Valachyovej to bol zahraničný aj domáci dopyt. Analytik Tatra banky Juraj Valachy spresňuje, že "rast HDP je vyváženou kombináciou rastu domáceho i zahraničného dopytu, ktorý nevytvára inflačné tlaky. Rast potenciálu sa totiž pohybuje blízko úrovní rastu HDP a ekonomika sa pravdepodobne nachádza len veľmi mierne nad úrovňou svojho potenciálu". Rastu ekonomiky pomohol aj rast pridanej hodnoty v priemyselnej výrobe, najmä vo výrobe strojov, elektrických zariadení a dopravných prostriedkov, súhlasia analytici s vyjadreniami ŠÚ SR.
Podľa analytikov sa tempo rastu ekonomiky v 2. polroku mierne spomalí. Dôvodom je podľa nich najmä silný rast koncom minulého roka, keď ekonomika napr. v 3. štvrťroku vzrástla až o 9,8 %. Našťastie, pokračujú, nedochádza v dôsledku rastu k prehriatiu ekonomiky. "Dopytová inflácia zostáva stabilne nízka," konštatuje Valachyová.
Celoročný rast ekonomiky odhadujú analytici na 8,9 až 9 %. "Rast HDP by mal mať naďalej zdravé základy a byť postavený tak na domácom, ako aj zahraničnom dopyte. Nemal by preto prispievať k dopytovým inflačným tlakom," dodáva Gábriš.
Podľa dnes zverejneného rýchleho odhadu ŠÚ SR vzrástla v 2. štvrťroku zamestnanosť v SR medziročne o 2 %. Gábriš pripomína, že zamestnanosť stále rastie už 12 štvrťrokov za sebou. Posledné 4 štvrťroky sa však jej tempo rastu spomaľuje. "Môže to súvisieť s postupným nábehom nových produkčných kapacít na plné obrátky. Priestor pre ďalšie zrýchlenie dynamiky sa tak pravdepodobne bez ďalšieho impulzu napríklad v podobe novej veľkej investície vyčerpal," domnieva sa Gábriš.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 17:39