StoryEditor

Európska konferencia produktivity EPC priniesla špičkové poznatky

29.10.2007, 13:45
Európska konferencia produktivity EPC 2007 priniesla účastníkom najnovšie poznatky z oblasti produktivity, ktoré dnes predstavujú špičku nielen v Európskej únii, ale aj vo svete. Konferencia prišla k poznatkom, ktoré sú súčasťou jej záverečnej deklarácie.

Informoval o tom Milan Gregor, predseda správnej rady Slovenského centra produktivity.
Deklarácia konštatuje, že cieľom konferencie bolo hovoriť o skúsenostiach výskumnej, univerzitnej a podnikovej sféry s dosahovaním trvalého ratu produktivity ako hlavného činiteľa konkurenčnej schopnosti Európskej únie. Konferencia potvrdila, že konkurenčná schopnosť je závislá od produktivity. Základom produktivity sú inovácie umožňujúce náskok vo výskume a technologickom vývoji. Kvôli nemu je potrebné posilniť a rozšíriť európsky výskumný priestor. Metódy a prístupy podporujúce rast produktivity sú málo prístupné malým a stredným podnikom.
Právne predpisy Európskej únie v oblasti štátnej pomoci, by mali členským štátom umožňovať vo väčšej miere efektívnejšie a menej byrokraticky podporovať výskumné a vývojové zámery univerzít.
Efektívnosť a účinnosť podporných schém Európskej únie je podľa deklarácie ovplyvnená nepružnými a netransparentnými mechanizmami, vysokou administratívnou náročnosťou a nepružným financovaním.
Účastníci konferencie sa zhodli na tom, že je potrebné odstrániť bariéry, ktoré existujú medzi výskumnými pracoviskami a podnikmi. Prepojenie vzdelávania, výskumu a ich priemyselného využívania nie je možné bez celoeurópskeho prepojenia univerzít. Vedecká infraštruktúra v Európe môže vzniknúť len ako dôsledok celoeurópskej siete univerzít, výskumných pracovísk a podnikov.
V kolobehu nových poznatkov a inovácií majú svoje významné miesto národné centrá produktivity. Sú združené v Európskej asociácii národných centier produktivity, ktorá má predpoklady na vytváranie siete znalostí o najlepších praktikách produktivity a aktívne vstupovať do programov Európskej únie, vrátane Európskeho technologického inštitútu. Príkladom podobného postupu je Stredoeurópsky technologický inštitút, ktorý vznikol v minulom roku.

Celkom sa na konferencii zaregistrovalo 270 účastníkov, spomedzi ktorých bolo 217 zo Slovenskej republiky a 53 zo zahraničia. V štyroch sekciách zameraných na problematiku konkurenčnej schopnosti, znalostnej ekonomiky, produktivity a inovácií vystúpilo celom 72 prednášajúcich.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 16:22