StoryEditor

Energie zdražejú menej. Infláciu neohrozia

26.11.2007, 18:43
Premiérovi Robertovi Ficovi aj tento rok vychádza boj o lacné energie. Aj keď sa na rozdiel od vlaňajška ceny podľa všetkého zvýšia, pri plyne, elektrine ani teple pre domácnosti by zdraženie podľa zdrojov blízkych regulačnému úradu nemalo prevýšiť päť percent.
O cenách energií, ktoré v priemere tvoria takmer šestinu spotreby domácností, úrad rozhodne koncom tohto týždňa.

Dvetisíc korún

Aj keď premiér už avizoval, že plyn vôbec nemusí zdražieť, nasvedčuje tomu rastúca cena ropy na svetových trhoch. Priemernej domácnosti v nezateplenom panelákovom dome by tak účty za energie mohli pri päťpercentnom raste vzrásť o tisíc až dvetisíc korún mesačne. Napriek tomu by zdraženie u nás bolo menej výrazné, ako hovoria správy zo susedných štátov. Napríklad Česi si za elektrinu od budúceho roka priplatia desať percent navyše, pričom hovorca Slovenských elektrární Juraj Kopřiva potvrdil, že tento rok by to u nás malo byť zdraženie v porovnaní s okolitými krajinami oveľa nižšie.

Účty na uzde
Energie ešte neboli pod prísnejším drobnohľadom – môžu totiž výrazne prispieť k zvyšovaniu inflácie, ktorá bude dôležitá, keď bude Európska komisia hodnotiť našu pripravenosť na euro.

Teplo, plyn a elektrina tvoria 15 percent zo spotrebného koša pri európskej inflácii meranej indexom HICP. Na národnej inflácii sa zasa podieľajú dvanástimi percentami. Podľa analytika Juraja Valachyho by však energie problém s dodržiavaním inflačného kritéria spôsobiť nemali. Naša vláda by paradoxne problém mohla mať, keby bola v tomto smere príliš aktívna. „Európska únia transparentné zmeny cien veľmi neskúma. Brusel by skôr zaujímali prílišné zásahy štátu do cenotvorby, ktoré by zaváňali snahou o umelé udržanie maastrichtských kritérií,“ povedal Valachy.

Myslí si to aj analytik Eduard Hagara: „Ak by bola zjavná snaha vlády smerovať ceny energií v rozpore s celosvetovými cenovými trendami, mohla by sa tým Európska komisia v obave o udržateľnosť inflácie zaoberať.“  Problémy s udržiavaním maastrichtských kritérií však kvôli cenám energií neočakáva, pretože inflačná rezerva k súčasnej referenčnej hodnote je dostatočne vysoká. Vláda so zvyšujúcimi sa cenami energií rozhodla bojovať už krátko po vymenovaní nového kabinetu koncom roka 2006. Vlani sa po niekoľkomesačných rokovaniach štátu a energetických firiem nemenili ceny elektriny ani plynu napriek tomu, že u našich susedov rástli.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:01