StoryEditor

Minister Izák prezidentovi sťahovanie zamlčal

10.12.2007, 23:00
Svoje rozhodnutie presťahovať riaditeľstvo štátneho Slovenského vodohospodárskeho podniku z Banskej Štiavnice do Žiliny minister životného prostredia Jaroslav Izák (nominant SNS) pred prezidentom Ivanom Gašparovičom zamlčal.

A to napriek tomu, že o tejto problematike si vymenili listy. Prezident totiž Izáka 31. októbra požiadal, aby dôkladne zvážil sťahovanie inštitúcií rezortu z Banskej Štiavnice, teda aj Slovenského vodohospodárskeho podniku. Lebo takéto kroky môžu mať negatívny vplyv na rozvoj tohto historického mesta. Izák požiadavke hlavy štátu nevyhovel a dal pokyn na zmenu adresy jeho sídla. Onedlho by sa mal podnik sťahovať.
Zamlčané rozhodnutie
HN majú k dispozícii Izákovu odpoveď prezidentovi z 19. novembra. Okrem iného v nej uvádza: "Vážený pán prezident, dovoľte mi, aby som Vás ubezpečil, že prípadné zmeny (sídiel rezortných inštitúcií - pozn. HN) navrhujeme a vykonávame výlučne s cieľom optimalizovať fungovanie organizácií v našej pôsobnosti, pričom v rámci procesu zohľadňujeme, a musíme zohľadňovať, všetky faktory s tým súvisiace. V prípade Banskej Štiavnice je to pochopiteľne i výnimočné postavenie tohto historického mesta."
Izák sa však v liste hlave štátu o presťahovaní podniku nezmienil. A to napriek tomu, že už 14. novembra dal jeho riaditeľovi Petrovi Nemčokovi písomný príkaz, aby zmenil v Obchodnom registri adresu sídla firmy. Pripravované sťahovanie a dôsledky, ktoré to môže mať na činnosť podniku, minister nespomína ani v správe o jeho organizačno-ekonomickej reštrukturalizácii, ktorú predložil 10. októbra vláde. Tá sa správou doteraz nezaoberala. Na otázku, prečo minister neinformoval prezidenta o svojom príkaze, rezort včera do našej uzávierky neodpovedal.
Zákon káže vláde zasiahnuť
O pomoc prezidenta "pri zachovaní úradov a inštitúcií" v Banskej Štiavnici požiadal 21. septembra primátor Banskej Štiavnice Pavol Balženka. Argumentoval tým, že bez pomoci štátu sa mesto, v ktorom je 12-percentná nezamestnanosť, nedokáže rozvíjať. Primátor Gašparoviča informoval, že zákon 100/2002 o Banskej Štiavnici zaväzuje vládu "napomáhať pri zachovaní a rozvoji administratívneho, hospodárskeho a kultúrneho postavenia Banskej Štiavnice".
Prezident by podľa jeho hovorcu Mareka Trubača uvítal, keby ministerstvo a predstavitelia mesta o tomto probléme komunikovali a hľadali optimálne riešenie. "Prezident však nemôže jednostranne povedať, kto má v spore o sídlo podniku pravdu," povedal Trubač.
Podľa právnika Mareka Benedika zo zákona o Banskej Štiavnici vyplýva, že vláda by mala Izáka "zaviazať, aby zrušil príkaz na zmenu sídla firmy. Mala by jednoznačne zasiahnuť, lebo ide o jej zodpovednosť," upozornil Benedik. Hovorkyňa premiéra Silvia Glendová na otázku HN, či sa tým bude vláda zaoberať, neodpovedala.
Cesta k tunelovaniu?
Proti sťahovaniu do Žiliny sú nielen vodohospodári. Na svojich najvyšších šéfov, aby ho zastavili, apelovali aj predsedovia koaličných strán okresu. "Podpísali sme vyhlásenie, že chceme, aby podnik ostal u nás. Postupne odchádzajú všetky inštitúcie, ktoré mesto ekonomicky držali," upozorňuje predsedníčka Okresného predstavenstva ĽS-HZDS Naďa Kvaková.
Vodohospodári sídlia v Banskej Štiavnici v budovách podniku, ktorých odhadovaná trhová cena je okolo 200 miliónov korún. V Žiline by však boli v podnájme. Tamojší objekt na Bôrickej ceste vlastnili Severoslovenské vodárne a kanalizácie. Podľa dostupných informácií teraz patrí firme blízkej SNS. Vodohospodári si preto myslia, že sťahovanie je cesta k tunelovaniu tohto podniku.
Ministerstvo ho odôvodňuje "odbornými argumentmi". Najmä tým, že v Žiline je vodné dielo, preteká ňou Váh, takže vodohospodársky podnik tam "vykonáva dôležitú časť svojich úloh".
Pracovníci nemajú informácie
Podľa bývalého technicko-prevádzkového riaditeľa podniku Ladislava Podkonického odchod do Žiliny "absolútne nemá logiku. Sťahovanie môže ohroziť funkčnosť podniku, lebo mnohí pracovníci nemôžu do Žiliny odísť," hovorí Podkonický. Banská Štiavnica je podľa neho ideálne sídlo. "Je v strede Slovenska. Zo všetkých vodohospodárskych závodov je do nej približne rovnaká vzdialenosť, čo sa o Žiline nedá povedať," dodal.
Dôvody a čas sťahovania pracovníci vedenia firmy nepoznajú. Pritom ministerstvo HN informovalo, že "v novom sídle začne reálne fungovať od prvého januára 2008". Hoci "po technickej ani personálnej stránke to nie je pripravené. V Žiline nemáme ubytovanie. Alebo nás niekto nahradí? Výpovede však nemáme," povedal pre HN jeden z pracovníkov riaditeľstva podniku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 08:48