StoryEditor

Tomanová "oslobodí" DSS-ky

10.01.2008, 18:51
Slovenské dôchodkové správcovské spoločnosti musia 30% z peňazí sporiteľov investovať na domácom trhu. Podľa Európskej komisie to bráni voľnému pohybu kapitálu a chce dať Slovensku pokutu.
Ministerstvo práce má v týchto dňoch čo vysvetľovať. Nastavenie nášho dôchodkového systému je totiž podľa Európskej komisie v rozpore s pravidlami slobodného trhu. Komisia kritizuje, že  dôchodkové správcovské spoločnosti musia podľa zákona 30 percent vkladov investovať do domácich aktív. Rezort Viery Tomanovej preto zvažuje, že tento limit zruší. V opačnom prípade Slovensku hrozí pokuta. „Je veľmi pravdepodobné, že bude prehodnotený. Pokutu si však vôbec nepripúšťame,“ povedal jej hovorca Michal Stuška.

Pri zrode pravidiel pre druhý pilier dôchodkového sporenia popri vtedajšom ministrovi práce Ľudovítovi Kaníkovi stál aj šéf rezortu hospodárstva Pavol Rusko, ktorý 30-percentné limity presadil. Cieľom zmeny bolo oživiť slovenský kapitálový trh. „Nepriniesla možno taký efekt, ako sa očakávalo, ale bola to dobrá myšlienka,“ hodnotí dnes Rusko.

Prípadné uvoľnenie limitov však na korunové investície nebude mať bezprostredný dosah. „Časť peňazí bude napriek tomu nejakým spôsobom držaná v domácej mene,“ myslí si analytik Mário Blaščák.


Viac o téme nájdete v piatkových
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 10:17