StoryEditor

Koruna sa balí, euro prišlo pomerne hladko

01.01.2009, 23:00
Slovenská koruna už oficiálne neexistuje, našou národnou menou je odvčera euro. Starými peniazmi sa však dá platiť ešte dva týždne.

Počas silvestrovskej noci ľudia na námestiach vítali novú menu s radosťou."Verím, že euro Slovensku pomôže,“ povedal študent Zoran Kubkovič krátko po polnoci. Ešte predtým si z bankomatu na bratislavskom Hlavnom námestí vybral päťdesiat eur a celkovo tak bol druhý na Slovensku. Prvým bol neznámy človek na leopoldovskej železničnej stanici, ktorému bankomat vydal peniaze minútu a 40 sekúnd po polnoci. V prvej minúte fungovala s eurom takmer tretina z vyše 2 200 bankomatov po celom Slovensku. Do dvoch hodín vydávali eurá takmer všetky. V bankách preto ponocovali desiatky zamestnancov.

 

Pohodová euroslužba
Euro výrazne neskomplikovalo ani služby čašníkov na Silvestra. Väčšina ľudí totiž vraj chcela výdavok aj tak v korunách."V takomto zhone by som sa aj tak asi pomýlila a nemusela by som si to správne prepočítať,“vysvetlila dvadsaťdvaročná zákazníčka Martina v bratislavskom Slovak pube.
Koruny by mali zmiznúť z obehu čo nevidieť. Postupne sa tak dialo už celý minulý rok. V obehu je momentálne okolo 77 miliárd korún, podľa centrálnej banky sa"stratia“v najbližších dňoch. Banky musia vymieňať koruny za eurá bezplatne do 19. januára. Potom si môžu pýtať peniaze za výmenu viac ako sto kusov bankoviek alebo mincí.

Príchod nového roku 2009 v obrazoch >>


Symbolické čísla
Naši štátnici sa z eura tešia a sú naň hrdí. Minister financií Ján Počiatek včera povedal, že číslo 16 je preňho šťastné."Stali sme sa šestnástym členom eurozóny a slovenská koruna zaniká po šestnástich rokoch,“povedal. Premiér Robert Fico vyhlásil, že so slovenskou korunou"odchádza časť nás samých, kus slovenskej identity“. Zároveň dodal, že nová mena prichádza na Slovensko v roku 2009, v čase ekonomickej krízy ako talizman pre šťastie.

Prečítajte si aj:
Ľudia noc s eurom zvládli

Chlapci, ste asi prvými, komu sa podarilo vybrať na Slovensku v novom roku z bankomatov eurá – prihovoril sa reportér HN dvojici mladíkov, ktorým včera na bratislavskom Hlavnom námestí vydal prístroj Slovenskej sporiteľne eurobankovky asi len dve minúty po polnoci. „Vybral som päťdesiat eur,“hovorí jeden z nich – študent Zoraz Kubkovič.

Celý článok >>
Bankomaty dávali eurá do hodiny

Prvú euroskúšku zvládli slovenské banky hladko. Už v prvej minúte po polnoci fungovala z vyše 2 200 bankomatov na Slovensku takmer tretina. Do hodiny vydávali eurá takmer všetky. Prestavovanie bankomatov sa začalo už o deviatej večer. V bankách ponocovali desiatky zamestnancov.„V Tatra banke pracovalo počas silvestrovskej noci 90 ľudí,“povedal jej hovorca Boris Gandel.

Celý článok >>
Anketa: Čo očakávate od roku 2009

Pavol Demeš, analytik General Marshall Fund
Rok 2009 má viacero zaujímavých čŕt. Pre Slovensko je to rok bez hraníc – sme nielen v schengenskej zóne, ale nepotrebujeme víza do USA. Zavedenie eura je zavŕšením procesu včlenenia sa do západného sveta. A tiež to bude rok prehodnocovaní, akú cestu sme urobili za 20 rokov od pádu komunizmu, päť rokov od vstupu do Európskej únie a 60. výročie NATO. Je to rok zmien v Európe – budeme mať nový európsky parlament, komisiu, tiež zmeny vo vedení v USA. Ale bude aj rokom finančnej krízy.

Celý článok >>
Platba eurom zabrzdila niektoré spoje

Prvý deň platenia eurom na Slovensku priniesol aj prvé komplikácie. Kvôli povinnosti vydávať peniaze už len v eurách meškali niektoré spoje. Počas prieskumu HN v bratislavských uliciach to priznal vodič linkového autobusu Anton Valka. Cestujúcich s kolegom viezol z Bratislavy do Prešova. Euro mu spôsobilo meškanie vyše pol hodiny."Do 16. januára to bude zlé. Nevylučujem dovtedy takéto meškania. Čaká nás veľa práce, pretože ľudia platia slovenskými korunami a my musíme vydávať v eurách. Preto to trvá dlhšie,“vysvetľuje vodič.

Celý článok >>
Na benzínke pochybil pokladničný softvér

Niektoré čerpacie stanice zostali včera a dnes zatvorené. Dôvodom je prechod na euro. Benzínky popri diaľniciach a vo väčších mestách však už včera fungovali. Benzín na nich stál pod jedno euro.„Čerpacie stanice ešte majú možnosť uvádzať informatívne ceny v slovenských korunách do konca januára,“hovorí splnomocnenec pre zavedenie eura Igor Barát. Aj čerpačky pri obchodných domoch Tesco boli včera v prevádzke. Všetkých šestnásť púmp po celom Slovensku bolo otvorených od desiatej predpoludnia, informovala hovorkyňa spoločnosti Oľga Hrnčiarová.

Celý článok >>
Česi chcú využiť naše skúsenosti s prijatím eura

Príchod eura na Slovensku sa v okolitých krajinách stretol s mimoriadnym záujmom. Platí to najmä pre štáty, ktoré sa na prijatie jednotnej európskej meny ešte len pripravujú. „Rozhodnutie slovenskej vlády aj splnenie všetkých kritérií oceňujeme a držíme palce,“ povedal pre HN hovorca českého ministerstva financií Ondřej Jakob.

Celý článok >>
01 - Modified: 2003-07-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spresnenie 02 - Modified: 2003-07-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: I. Štefanec chce odbyrokratizovať EÚ 03 - Modified: 2003-07-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lekári sa s poisťovňami nedohodli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:52