StoryEditor

Ukončenie investičnej hry BURZUJ - Dominik Hrbatý investorom roka 2002!

10.02.2003, 13:15
V investičnej hre BURZUJ, ktorú na stránkach www.burzuj.markiza.sk prevádzkovali spoločnosť RM-S Market, o.c.p., a.s., a internetová spoločnosť www.markiza.sk, a.s., bolo hlavným kritériom získať najvyšší percentuálny výnos zo vstupnej investície ku koncu roku 2002 a tým pádom dosiahnuť pozíciu "Investor roka" v obchodovaní na US akciových trhoch.

Do investičnej hry sa zapojilo presne 9 468 hráčov, ktorí zhodnocovali svoju desaťtisícovú vstupnú investíciu. Investovala najmä mužská časť slovenskej populácie (82%), hlavne z Bratislavy, Košíc, Banskej Bystrice a Popradu. Priemerný vek hráča bol 27 rokov.

20030210_PR_markiza_v2.jpg ()

Prekvapenie nastalo v posledný deň starého roka, keď sa na vrchol rebríčka vyšplhal náš tenista Dominik Hrbatý, ktorý si nákupom výnosných akcií na začiatku roka zabezpečil prvenstvo medzi špičkami investorov. A tak nečudo, že nás zaujímal jeho "tajný" recept na úspech. No najskôr nám prezradil, ako sa k investičnej hre BURZUJ vlastne dostal: "Bolo to vďaka bratovi, ktorý sa o to zaujímal. Vedel som, že skôr ako spustili investičnú hru BURZUJ, ktorú na stránkach www.burzuj.markiza.sk prevádzkovala spoločnosť RM-S Market, o.c.p., a.s., a www.markiza.sk, a.s., človek si to mohol vyskúšať a investovať peniaze. Nie je mi to cudzie. Nejaké peniaze mám totiž investované na burze a iba tak zo zábavy som si chcel vyskúšať, aké to je. Sám som totiž peniaze ešte neinvestoval." Na otázku, či sa dá odhadnúť, koľko percent na Dominikovom úspechu bolo šťastie a koľko investičná logika, známy tenista odpovedal: "V tomto prípade som mal 100 percentné šťastie! Ale asi dva-tri týždne som chodil po internete, pravidelne navštevoval stránku newyorskej burzy a snažil som sa hľadať. Vedel som, ktoré akcie by podľa obchodovateľnosti mohli ísť hore. Záleží hlavne na tom, koľko akcií sa kúpi a predá.

20030210_PR_markiza_v3.jpg ()

Pozeral som, "browsoval" a našiel som nejaké akcie z technologického sektora, ktoré môžu veľmi rýchlo vyletieť, no aj padnúť. Ak chce však človek niečo vyhrať, musí riskovať a myslím si, že som mal aj dosť šťastia." Na záver nám Dominik Hrbatý prezradil i spomínaný "recept" na to, ako sa stať úspešným investorom: "Jediné čo som vedel, bolo, že keď idem do takejto hry, musím nakúpiť čo najlacnejšie. Keď kúpite akciu za 25 USD, tak ťažšie vyskočí na 50 USD. Akcia za dolár však môže dosiahnuť hranicu 25 USD. V tej hre išlo o to, mať čo najväčší zisk a podarilo sa to." Na slávnostnom vyhlásení výsledkov investičnej hry BURZUJ, prevzali najlepší investori roka 2002 - Dominik Hrbatý z Bratislavy, Peter Okál zo Žiliny, Drahoslav Trnka zo Spišskej Novej Vsi, Ľubomír Bauko zo Zvolena, Vincent Kelbel z Košíc, Marián Súlovec z Banskej Bystrice, Peter Talapka z Hlohovca a Andrej Menhart z Nitry - od organizátorov a partnerov, ktorí participovali na projekte, atraktívne ceny: osobný automobil Seat Ibiza Freesky od spoločnosti MIKONA, s.r.o., zájazd pre 2 osoby na Cyprus v hodnote 100.000,- Sk od spoločnosti TECOMA TRAVEL, s.r.o., HP notebook od spoločnosti www.markiza.sk, a.s., celoročný prístup k informačným databázam SITA (domáci, ekonomický, zahraničný a športový servis), podielový list WIOF od spoločnosti SFM Group v hodnote 30.000,- Sk, podielový list od spoločnosti VÚB Asset Management, správ. spol., a.s. v hodnote 30.000,- Sk, vreckový počítač Pocket PC od spoločnosti AMSLICO AIG Funds správ. spol., a.s., celoročný internetový kurz anglického jazyka od spoločnosti www.markiza.sk, a.s. ako aj predplatné časopisu Investor od spoločnosti FOND SHOP.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:16