StoryEditor

diskusia HNClub

13.05.2009, 00:00

Ján Kováč, redaktor HN
Akými opatreniami chcete reagovať na prípadné poklesy prevádzkových výkonov?
Bohumil Kratochvíl, generálny riaditeľ, SPP Distribúcia: Organizačné zmeny musia prebiehať neustále, nielen vzhľadom na krízu. Teraz necítime prudké dosahy. Preto sa pozeráme ďalej, do obdobia dvoch, troch až piatich rokov, aby sme poistili rozvoj spoločnosti a boli aj schopní reagovať na tlak regulátora.

Lukáš Pardubský, zástupca šéfredaktora HN
Nie je lepšie sa vyvarovať v súčasnosti cenového dumpingu v snahe umiestňovať výrobky na trhu?
Radovan Hauk, senior manažér, poradenské služby Deloitte: Odberatelia musia tlačiť na dodávateľa, aby sa aj on podieľal na celom obchodnom reťazci. No netreba to dramatizovať, dodávatelia nie sú z iného sveta a sú na takéto diskusie pripravení.

Miloš Kmety, riaditeľ Európskej cestovnej poisťovne
Aký vplyv budú mať opatrenia, ako je šrotovné, do budúcnosti?
Peter Vlasatý, senior manažér, poradenské služby Deloitte: Krátkodobo môžu podobné opatrenia fungovať, z dlhodobého hľadiska sa výrazne neprejavia.
Radovan Hauk: Je na diskusiu, či to nie je len presun budúcej spotreby do súčasnosti. Ľudia si kúpili auto teraz, už si ho nebudú kupovať o dva roky.

Milan Šikula, Slovenská akadémia vied
Ide o štandardnú krízu alebo úplne nový jav? Pokrízová štruktúra výroby totiž bude úplne iná, aj na to sa treba do budúcnosti pripraviť.
Radovan Hauk: Firmy teraz riešia hlavne to, ako prežiť, stratégii do budúcnosti sa veľmi nevenujú. Často nevedia, čo bude na konci roka.
Dušan Šamudovský, generálny riaditeľ Doprastavu: Súvisí to aj s veľkosťou firmy, niečo iné je manévrovať v spoločnosti, ktorá zamestnáva tisícky ľudí. Firmy však musia sledovať oba aspekty, aj aktuálne otázky, aj stratégiu do budúcností.

Lukáš Pardubský
Ako vnímate úlohu štátu v podpore firiem? Napríklad aj vo forme infraštrukturálnych projektov.
Dušan Šamudovský: Nečakáme na to, kým nám pomôže štát. Aktuálne je nám dlžný niekoľko miliárd korún. Výstavba infraštruktúry si vyžaduje veľa času na prípravu, čo sa týka PPP projektov, ide o súkromné projekty, štát pri nich len formuje podmienky a jeho pomoc je obmedzená.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 13:49