StoryEditor

EK si posvietila na webové stránky pre rezerváciu leteniek

04.11.2007, 11:34
Autor:
TASRTASR

Európska komisia (EK) hrozí, že zverejní názvy webových stránok, ktoré zavádzajú spotrebiteľov pri predaji leteniek. Dvanásteho novembra plánuje informovať o výsledkoch akcie zameranej na webové stránky používajúce neférové obchodné praktiky, píše v najnovšom vydaní týždenník European Voice.

Brusel však nezverejní hneď mená spoločností, ale im chce najprv dať 4 mesiace na to, aby dali veci do poriadku. Ide pritom o odstránenie postupov, pri ktorých sa aplikujú zavádzajúce zmluvné podmienky a skryté príplatky, a ktoré sa ukázali ako bežné u mnohých aerolínií a sprostredkovateľov. Z dovedna 447 webových stránok podozrievaných z takýchto praktík sa v prípade vyše polovice podozrenie potvrdilo. Ak ani do 4 mesiacov nedôjde k náprave, Brusel mená spoločností zverejní.

Do akcie koordinovanej komisiou sa zapojili dozorné orgány 17 krajín.

Španielsko zatiaľ ako jediná krajina zverejnila detaily o spoločnostiach, ktorých sa vyšetrovanie týka. Španielsky národný inštitút pre ochranu spotrebiteľov začiatkom októbra informoval, že aerolínie Ryanair, Iberia, Spanair a Vueling ponúkali letenky za také ceny, ktoré v skutočnosti neexistovali.

Európska organizácia na ochranu spotrebiteľov (BEUC) tento záťah voči obchodným praktikám na internete víta a zdôrazňuje, že by chcela, aby prvá stránka jasne uvádzala konečnú cenu, ktorú spotrebiteľ zaplatí na konci procesu rezervácie letenky.

"Každý deň si vymýšľajú nové triky a dodatky. Niektoré aerolínie požadujú tiež poplatok za batožinu," pripomína jedna z právnych poradkýň BEUC.

Postup komisie riadený komisárkou pre ochranu spotrebiteľov Meglenou Kunevovou dopĺňa pravidlá navrhnuté minulý rok komisárom pre dopravu Jacquom Barrotom, ktorý chce dosiahnuť, aby aerolínie ponúkali online i offline letenky už za konečnú cenu zahŕňajúcu všetky poplatky. Barrotove pravidlá by sa mali schváliť do konca tohto roka, uzatvára European Voice.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 23:29