StoryEditor

Dlhoročná tradícia recyklácie

15.06.2007, 00:00

Zhodnocovanie zberového papiera má v akciovej spoločnosti SHP Harmanec -- do novembra 2002 známej pod názvom Harmanecké papierne -- dlhoročnú tradíciu. Už v sedemdesiatych rokoch minulého storočia tu vznikla technológia, ktorá ako jediná v rámci vtedajšej Československej republiky rozbehla výrobu hygienických papierových výrobkov na báze druhotnej suroviny. Počas takmer štyridsiatich rokov nepretržitej prevádzky prešla táto technológia viacerými etapami modernizácie a rekonštrukcie. Jej výhodou bola možnosť výroby tak z buničiny, ako aj zo zberového papiera. Pomer ich využívania sa v minulosti menil v závislosti od aktuálnych cien na trhu a taktiež od vývoja požadovanej kvality hotových výrobkov.
V poslednom období je možné pozorovať jasný trend smerom k zvyšovaniu zhodnocovania sekundárnych vlákien na úkor buničiny. Očakávame, že tento trend bude pokračovať ďalej. Hlavným dôvodom je rast spotreby papiera v spoločnosti -- vo firmách, v inštitúciách, domácnostiach, a to bez ohľadu na prudký rozvoj elektronickej formy komunikácie. Tým rastie aj potenciál na zber odpadového papiera, ktorý sa vzápätí mení na vstupnú surovinu pre spracovateľov, akými sme aj my. Tejto skutočnosti podriaďuje SHP Harmanec svoje investičné zámery rozvoja.
Príkladom je modernizácia prípravne v roku 2006 s nákladom 34,5 mil. Sk. Riešila zdokonalenie triedenia a úpravy vlákien vstupujúcich do procesu (tzv. hrubé a jemné triedenie). Ďalšie investície súvisiace s nárastom výroby z druhotných vlákien v tom období sme uskutočnili na úrovni 18,5 mil. Sk. Na roky 2007 a 2008 sme pripravili a postupne plánujeme realizovať ďalšie etapy modernizácie s predpokladaným rozpočtom nad 200 mil. Sk. Cieľom akcie je inštalovať odfarbovacie (de-inking) a dobieľovacie technológie, čím zvýšime belosť vlákien vstupujúcich do procesu, a tým aj vyššiu kvalitatívnu úroveň hotových výrobkov. Pre konečného spotrebiteľa to znamená napríklad belší a svetlejší toaletný papier. Nevyhnutnou súčasťou akcie je výstavba príslušného stupňa biologického čistenia odpadových vôd.
Hoci spotreba papiera v spoločnosti rastie, situácia na trhu so zberovým papierom na Slovensku nie je až taká jednoduchá. Jednak tu pôsobia ďalší významní spracovatelia, ktorí taktiež zvyšujú kapacitu výroby, zároveň liberalizácia a otvorenie nášho trhu po vstupe do EÚ umožňuje firmám vykonávajúcim zber papiera zvažovať aj ponuky na export, čo zákonite vyvoláva tlak na ceny. Aj tak sme však presvedčení, že výroba produktov papierovej hygieny z tohto druhu vlákien má budúcnosť a v tomto smere orientujeme i naše podnikateľské zámery.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:42