StoryEditor

Zodpovednosť je na výrobcovi

21.05.2003, 00:00

Pizza so syrom nepatrí podľa predpisov EÚ medzi potraviny živočíšneho pôvodu, preto nepodlieha veterinárnej kontrole. "Pre zmiešané výrobky s nízkym podielom produktov živočíšneho pôvodu neexistujú v únii striktné predpisy," vysvetlil Peter Turek zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR vo včerajšej diskusii so zástupcami potravinárskeho priemyslu.
Po začlenení do únie bude mať Slovensko jedinú veterinárne sledovanú hranicu s Ukrajinou. Doterajšie karanténne sklady nahradia hraničné veterinárne stanice vo Vyšnom Nemeckom a Čiernej nad Tisou, v ktorých sa budú nachádzať aj skladové priestory a zariadenia na odber vzoriek. Tretia veterinárna stanica bude na bratislavskom letisku.
Pre pohyb potravín živočíšneho pôvodu v rámci únie platí pravidlo, že podliehajú alebo nepodliehajú veterinárnej kontrole podľa toho, aké predpisy platia v mieste pôvodu. Pokiaľ daný živočíšny produkt v EÚ spĺňa všetky predpisy a hygienické požiadavky na výrobu, skladovanie, prepravu a manipuláciu, získa značku zdravotnej neškodnosti. Do takto označených potravín možno spracovať iba surovinu z registrovaných, veterinárne kontrolovaných chovov. Za zdravotnú neškodnosť potravín je podľa európskych predpisov plne zodpovedný výrobca.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 04:57