StoryEditor

Pri Slovákoch som si istejší ako pri Čechoch

14.08.2007, 00:00

Tvorca rebríčka "101 najbohatších Čechov a Slovákov" magazínu Týden Miroslav Motejlek pre HN:

Je dôležité vedieť, kto je ako bohatý?
-- Až také dôležité to nie je. Je to skôr čitateľsky zaujímavé. Je však dobré vedieť, kto disponuje kapitálom a dozvedieť sa, ako k majetku prišiel. Často v tom možno hľadať aj inšpiráciu.

Zostavovaním rebríčka miliardárov sa preslávil magazín Forbes, ktorý ich majetok vyčísľuje najmä cez trhovú kapitalizáciu akcionárskych podielov. Mnoho našich boháčov svoje aktíva na burze nemá...
-- ...to nie je pravda. Bohatstvo Billa Gatesa je aj podľa Forbesu väčšie ako suma, ku ktorej sa dopracujete jednoduchým vynásobením počtu ním vlastnených akcií cenou na trhu. Do výpočtu vstupuje mnoho ďalších premenných, vrátane odhadov.

Ako ste postupovali pri Slovákoch?
-- Mnoho z nich poznám osobne. Hovoril som s nimi aj s ich obchodnými partnermi a ľuďmi, ktorí ich poznajú. No a, samozrejme, nemohol som si nevšimnúť, že mnoho z nich už niektoré svoje aktíva ocenené majú. Či už na burze, ak sa oni alebo ich firmy hlásia k vlastníctvu verejne obchodovateľných aktív, alebo predajmi v nedávnej minulosti.

Máte pocit, že do rebríčka najbohatších z bohatých sa nedostal niekto, o kom ste vnútorne presvedčený, že tam patrí, ale nesplnil kritériá, ktoré ste si vopred určili?
-- Nie. A v tomto som si istý viac u Slovákov ako u Čechov. Súvisí to asi s povahou, vy ste viac otvorení, viac sa dá o vás dozvedieť, ak sa vás človek otvorene opýta.

Kedy zostavíte ďalší rebríček?
-- O rok, ak sa toho dožijem (smiech).

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:50