StoryEditor

Ministerstvo dopravy vyhlásilo tender na diaľnice

17.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Bezmála 53 kilometrov merajú spolu štyri úseky rýchlostnej cesty R1, ktorých výstavba sa má financovať prostredníctvom projektov verejno-súkromného partnerstva (PPP). Dokument o vyhlásení verejnej súťaže na ich výstavbu už zverejnil Vestník verejného obstarávania. Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR zaslalo do vestníka oznámenie o tendri na takzvanom druhom balíku PPP projektov pred niekoľkými dňami.
Spomínaný druhý balík PPP zahŕňa úseky Nitra -- Selenec, Selenec -- Beladice, Beladice -- Tekovské Nemce a Banská Bystrica -- severný obchvat. Všetky budú súčasťou rýchlostnej komunikácie R1 z Bratislavy do Banskej Bystrice.
Žiadosti o koncesiu na vykonanie stavebných prác na uvedených častiach cesty R1 musia záujemcovia zaslať najneskôr do 8. februára budúceho roka. Firmy či konzorciá uchádzajúce sa o zákazky PPP musia však spĺňať rad presne stanovených podmienok -- od výšky základného imania po technickú spôsobilosť.
Predmetom koncesnej zmluvy bude vypracovanie projektovej dokumentácie, uskutočnenie stavebných prác, financovanie, prevádzka a údržba uvedených diaľničných úsekov. Celková dĺžka koncesnej lehoty bude najviac 30 rokov, píše ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií v oznámení o verejnej súťaži.
Tender na prvý balík PPP projektov vyhlásila Národná diaľničná spoločnosť 15. novembra tohto roka. V rámci neho sa budú realizovať úseky v celkovej dĺžke 75 kilometrov, a to Dubná Skala -- Ivachnová, Jánovce -- Jablonov a Fričovce -- Svinia na komunikácii D1.
Verejná súťaž na tretí balík PPP projektov, obsahujúci úseky Hričovské Podhradie -- Lietavská Lúčka, Lietavská Lúčka -- Višňové, Višňové -- Dubná Skala a Privádzač Lietavská Lúčka -- Žilina bude podľa vyjadrenia riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti Igora Chomu zo 4. decembra vyhlásený v horizonte troch až šiestich mesiacov. Všetky úseky tretieho balíka sú súčasťou diaľnice D1 a ich celková dĺžka je 29 kilometrov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:33