StoryEditor

Čína prejde na budúci rok od opatrnej k prísnej menovej politike

05.12.2007, 12:02
Autor:
TASRTASR

Čína prejde v roku 2008 "od opatrnej k prísnej" menovej politike. Týmto spôsobom chce zabrániť prehriatiu domácej ekonomiky a utlmiť rast inflácie, ktorý ohrozuje sociálnu stabilitu. Dnes o tom informovala štátna tlačová agentúra Xinhua.
Podľa agentúry toto rozhodnutie padlo na tradičnej výročnej ekonomickej konferencii konanej za zatvorenými dverami. Čínski lídri na nej diskutujú o hospodárskej politike na budúci rok. Ich hlavným cieľom je spomalenie inflácie a zníženie nadmerných investícií a úverov rovnako ako spomalenie rastu prebytku zahraničnej obchodnej bilancie.
Lídri sa na konferencii dohodli "prísne kontrolovať objem a poskytovanie úverov spôsobom, ktorý by im umožnil zlepšenie regulácie domáceho dopytu a bilancie medzinárodných platieb," uvádza Xinhua.
Peking zvýšil úrokové sadzby a zrealizoval aj ďalšie opatrenia, ktoré mali ochladiť rast úverov a investície do nákupných centier, tovární a kancelárskych priestorov. Vláda sa totiž obáva, že nepotrebné projekty môžu viesť k nárastu nesplácaných úverov a následne k úverovej kríze.
Na konferencii sa tiež zdôraznila potreba vyváženosti medzi znížením inflácie a investícií a nevyhnutnosťou zachovať vysoký rast ekonomiky, ktorý jediný môže miliónom obyvateľov krajiny pomôcť vyjsť z chudoby.
Očakáva sa, že rast čínskej ekonomiky sa v budúcom roku spomalí na 10,8 % z 11,5 % očakávaných v tomto roku. Inflácia v októbri vyskočila na desaťročné maximum 6,5 % a je výrazne nad vládnym cieľom 3 %.
Xinhua dodala, že opatrná fiškálna politika a prísna menová politika má zabrániť, aby sa na budúci rok vysoký rast zmenil na prehriatie a aby štrukturálna inflácia prešla k evidentnej inflácii.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 12:41