StoryEditor

Podmienky na prijatie eura splníme

05.10.2007, 00:00

Slovensko podľa premiéra Roberta Fica udrží tohtoročný deficit verejných financií pod hranicou troch percent. Mali by sme tak splniť jedno z kritérií na prijatie eura v roku 2009. "Predpokladám, že bez akýchkoľvek ťažkostí vyriešime aj možný problém súvisiaci s deficitom Národnej diaľničnej spoločnosti, Slovenského rozhlasu, Slovenskej televízie a štátnych nemocníc," povedal včera na neformálnom ekonomickom fóre Hospodárskeho klubu premiér Robert Fico. Pričom deficit by podľa neho nemal prekročiť 2,87 percenta hrubého domáceho produktu. "Aktualizovaná hodnota deficitu verejných financií je od ministra financií," ozrejmila hovorkyňa vlády Silvia Glendová.
Z odhadu realita
Ministerstvo financií sa však vyjadruje, že to nemusí byť konečné číslo. "Je to náš odhad. Pričom sme už započítali hospodárenie Národnej diaľničnej spoločnosti, Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie," informoval hovorca rezortu Miroslav Šmál. Štátne nemocnice, ktoré v samotnom súčte nefigurujú, by už nemali zohrávať veľkú úlohu. Pritom ide o inštitúcie, ktoré predtým nefigurovali vo verejných financiách. Eurostat však v poslednom čase uvažuje o možnej zmene metodiky ich účtovania. Môže preto nastať situácia následného zvýšenia schodku verejných financií a ohroziť tak prijatie eura.
Najnovší odhad však nie je nereálny. "Ak sa dohady naplnia, určite je možné sa k nemu dopracovať. Vláda bude mať dostatok času, aby sa tento odhad stal reálnym číslom," hovorí analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová.
Volanie po spravodlivosti
Fico sa včera opäť vyjadril k obavám vlády, ktorých dôvodom by mali byť nové nepísané kritériá zo strany Bruselu. Tie by mohli negatívne ovplyvniť snahu Slovenska prijať euro. Európska únia si však stojí za svojím. "Prijatie eura je založené na tom, ako členská krajina udržateľným spôsobom spĺňa zákonné požiadavky a kritériá stanovené v zmluve. Hodnotenie komisie vždy bolo a bude prísne založené na maastrichtských kritériách. Politika nehrá žiadnu úlohu," povedala prednedávnom pre HN Amelia Torres, hovorkyňa eurokomisára pre menovú politiku Joaquína Almuniu. Vláda chce podľa premiéra spravodlivé zaobchádzanie. "Ak budeme plniť kritériá, chceme, aby euro bolo zavedené. Odmietame však kritériá typu, že eurozóna je alebo že by bolo vhodné, keby do eurozóny súčasne vstúpila celá V4," zdôraznil Fico.
Cieľ 1. január 2009
Sú to najmä výhody, s ktorými vládny kabinet spája zavedenie eura na Slovensku. Napriek tomu sa bude usilovať minimalizovať možné riziká, ktoré by mohli ohroziť občanov. Keďže euro by sa malo týkať celej spoločnosti, premiér chce spoluprácu aj s ostatnými. "Rád by som vyzval na dohodu zamestnávateľov, vyzývam opozičné strany aj tretí sektor, aby sme spoločne vyvinuli všetky aktivity, ktoré sú nevyhnutné na to, že tento strategický cieľ bude 1. januára 2009 naplnený," dodal na záver Fico.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 16:42