StoryEditor

Na Vianoce sme rekordne esemeskovali

26.12.2007, 23:00

Krátka mobilná správa -- SMS -- aj tento rok lámala v slovenskom mobilnom éteri rekordy. Počas Štedrého dňa poslali svojim blízkym viac esemesiek ako vlani zákazníci Orangeu aj T-Mobilu a svojím podielom prispel aj nový mobilný operátor Telefónica O2. Naopak, volali sme o niečo menej ako v bežný deň. Operátori čakajú podobný nápor aj na Silvestra, i keď sa zhodujú, že vrchol roka, čo sa týka esemesiek, prichádza najmä počas Vianoc.

Obľúbené krátke správy
Textové správy sú najobľúbenejšou formou Slovákov, ako svojim známym popriať príjemné prežitie sviatkov. Potvrdzujú to obaja najväčší mobilní operátori, ktorí hovoria o novom "esemeskovom rekorde". Počet esemesiek zo siete Orange v porovnaní s vlaňajším Štedrým dňom stúpol o šesť percent, v T-Mobile takmer o sedem percent. "Čoraz viac ľudí chápe vianočný pozdrav prostredníctvom SMS správy ako jednoduchší, rýchlejší a predovšetkým lacnejší spôsob pripomenutia sa v porovnaní s tradičnou poštovou formou," povedal Martin Vidan z T-Mobilu.
Zákazníci Orangeu rozoslali z mobilných telefónov 19,04 milióna a klienti T-Mobile 11,06 milióna textových správ, spolu s 1,1 milióna zo siete Telefóniky sme poslali na Štedrý deň spolu viac ako 31 miliónov správ, čo je takmer šesť esemesiek na jedného Slováka. "Najviac SMS správ, až 2,02 milióna, odoslali zákazníci Orangeu svojim blízkym medzi trinástou a štrnástou hodinou," povedal hovorca spoločnosti Richard Fides. V sieti T-Mobile sa počas tejto najrušnejšej hodiny rozoslalo 1,17 milióna správ.

Ako vysvetlil Martin Vidan z T-Mobilu, 24. december je dňom, keď sa tradične rozosiela najviac SMS správ v roku, tento rok to bolo takmer desaťnásobne viac ako v bežných dňoch. Zákazníci Orangeu poslali približne deväťnásobok esemesiek bežného dňa. Situácia sa na Prvý a Druhý sviatok vianočný upokojuje a posiela sa približne toľko SMS správ ako v bežných dňoch. Ďalším na esemesky bohatým dňom je tradične aj Silvester, nebýva však taký rekordný. "Očakávame, že na Silvestra odošlú naši zákazníci asi trojnásobne viac SMS správ v porovnaní s bežným dňom," dodal Vidan.

Nevoláme, radšej píšeme
O tom, že esemesky sú najpopulárnejším spôsobom vianočných vinšov, svedčia aj čísla operátorov o uskutočnených hlasových hovoroch. V T-Mobile počet odchádzajúcich hovorov stagnoval na niečo vyše šiestich miliónoch, podobnom čísle ako vlani. Zákazníci Orangeu uskutočnili 5,3 milióna hovorov, čo je o dve percentá menej ako počas vlaňajšieho Štedrého dňa a o vyše štvrtiny menej ako v bežný deň. Jediným operátorom, ktorý zaznamenal viac hovorov ako SMS správ, je Telefónica O2 s 1,2 milióna spojení. "Ide o historicky prvé vianočné štatistiky O2," dodal hovorca operátora René Parák.
Zároveň s hovormi mierne klesá aj počet odoslaných vianočných multimediálnych správ. V sieti Orange ich bolo odoslaných 164-tisíc a v sieti T-Mobilu 73-tisíc, čo je v oboch prípadoch v porovnaní s minulým rokom o niekoľko tisíc menej. Napriek tomu stále ide približne o trojnásobok odoslaných správ v bežný deň.

Napriek zvýšenej záťaži sietí prevádzkovatelia žiadne problémy nemali. "Naša sieť je dimenzovaná na to, aby svojou kapacitou niekoľkonásobne prevyšovala požiadavky trhu," dodal Fides.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:27