StoryEditor

Slovensko je svetovým lídrom vo výrobe áut.

08.04.2008, 16:33
Na tisíc obyvateľov sme vlani vyrobili zhruba 105 áut, čo je najviac vo svete, pričom toto odvetie priemyslu u nás medziročne narástlo o viac ako 93 percent.

Hoci podľa analytikov v najbližších rokoch dôjde k určitému útlmu tohto odvetvia, v roku 2008 si prvenstvo zrejme udržíme. Podľa odhadov Združenia automobilového priemyslu výroba vozidiel totiž prekročí 640-tisíc kusov. Automobilový priemysel preto bude naďalej hlavným ťahuňom slovenskej ekonomiky. V minulom roku dosiahol obrat z tejto oblasti produkcie 628 miliárd korún, medzi rokmi 2006 a 2007 tak ide o 42 percentný nárast. "V celosvetovom meradle sa nedá hovoriť o recesii, ale o dynamickom raste výroby áut," tvrdí prezident Združenia automobilového priemyslu Jozef Uhrík.

Na Slovensku sa to prejavuje najmä na vývoji zamestnanosti. Do roku 2010 by malo podľa združenia u nás pribudnúť v tomto segmente ďalších 30 -tisíc pracovných miest. V tomto roku preto by mal trend rastu zasmestnanosti v automobilovom priemysle pokračovať na úrovni okolo 10-tisíc pracovných pozícií ročne. Všetky tri slovenské automobilky totiž patria medzi významných zamestnávateľov a podľa Uhríka je reálne, že v roku 2010 počet ľudí pracujúcich v tomto priemysle prekročí hranicu stotísíc. Pridať by sa k tomu mala aj oblasť dodávateľov pre automobilky. Tí vlani vyrobili komponenty za viac ako 280 miliárd korún. Slovenské autá pritom najviac vylepšujú našú zahraničnú obchodnú bilanciu. Tá začiatkom roka skončilia s prebytkom 6,6 miliardy korún.


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:42