StoryEditor

NBS: Schválený rozpočet je málo ambiciózny

05.12.2007, 13:10
Autor:
TASRTASR

Aj keď konsolidácia verejných financií by mohla byť ambicióznejšia, v utorok schválený štátny rozpočet na budúci rok spĺňa podľa Národnej banky Slovenska (NBS) základné podmienky pre úspešné zavedenie eura v SR.
"Konsolidujeme podľa pravidiel Paktu stability a rastu EÚ. Rozpočet vytvára podmienky na to, aby sme splnili maastrichtské kritérium aj v oblasti verejných financií," priblížil po dnešnom rokovaní vlády guvernér NBS Ivan Šramko. On sám by bol pritom spokojný vtedy, keby bol rozpočet v prebytku. "Ale to je, samozrejme, ekonomický pohľad na rozpočet. Pokiaľ o ňom rozhoduje vláda, tak má na to aj iné pohľady," pripustil Šramko. Politici totiž radšej idú v rozpočte na doraz, ako by vytvárali väčšie rezervy do budúcnosti, uzavrel.
Zákon o štátnom rozpočte na rok 2008 schválili poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok popoludní. Štát má podľa neho hospodáriť s deficitom 32 miliárd Sk pri príjmoch 348,2 miliardy Sk a výdavkoch 380,2 miliardy Sk. Celkový deficit verejných financií má pritom v budúcom roku dosiahnuť 2,3 % HDP.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 18:34