TASR
StoryEditor

Ukrajinci sú prínosom pre slovenský trh práce, potvrdzuje analýza

09.04.2022, 14:00
Autor:
TASRTASR
V roku 2021 každý piaty zamestnanec z Ukrajiny pracoval ako vodič nákladného automobilu a kamiónu, každý desiaty ako montážny pracovník v strojárskej výrobe.

Ukrajinci pomáhajú slovenskému trhu práce. Uviedol to v analýze Jozef Krabáč zo spoločnosti Trexima Bratislava s využitím údajov za rok 2021 z ich Informačného systému o cene práce (ISCP).

Harmonizácia pracovných síl

Podľa výsledkov z ISCP bol podľa neho vlani priemerný vek Ukrajincov pracujúcich v SR 38,8 roku, čo je o 5,6 roku menej ako priemerný vek zamestnaných Slovákov.

Ukrajinci sú tak vo väčšej miere zastúpení v mladších vekových kategóriách a pozitívne dopĺňajú nerovnomernú demografickú štruktúru pracovných síl v Slovenskej republike.

Priblížil, že z pohľadu dosiahnutého stupňa vzdelania takmer dvaja z troch ukrajinských mužov mali stredoškolské vzdelanie a 24 percent malo vysokoškolský diplom.

U zamestnankýň z Ukrajiny bola odlišná situácia. Stredoškolské vzdelanie malo viac ako 41 percent z nich a až takmer 48 percent malo vysokoškolské vzdelanie. Je to dvakrát viac ako u mužov.

Najviac zastúpené odvetvia

Podľa analýzy každý tretí zamestnanec z Ukrajiny pracoval v priemyselnej výrobe a každý štvrtý v doprave a skladovaní.

V týchto dvoch odvetviach ich pracovalo spolu viac ako 7 000. Významnejšiu skupinu tvorí ešte dvojica pracovných oblastí – administratívne a podporné služby a zdravotníctvo a sociálna pomoc.

Kým u mužov podľa Krabáča dominovala doprava a skladovanie s 38 percentami, priemyselná výroba s 30 percentami a stavebníctvo s 8 percentami, u žien po priemyselnej výrobe s 39 percentami nasleduje zdravotníctvo a sociálna pomoc s 12 percentami, administratívne a podporné služby s 11 percentami a ubytovacie a stravovacie služby s 10 percentami.

Pohľad na vykonávané zamestnania podľa neho úzko súvisí s odvetviami. V roku 2021 každý piaty zamestnanec z Ukrajiny pracoval ako vodič nákladného automobilu a kamiónu, každý desiaty ako montážny pracovník v strojárskej výrobe.

Medzi ďalšie početnejšie zamestnania u mužov patrili pomocní pracovníci v stavebníctve, zvárači a všeobecní lekári.

U žien to boli najmä zamestnania ako montážni pracovníci v strojárskej, elektrotechnickej a inej výrobe a následne všeobecní lekári a lekári špecialisti.

Nižšia mzda ako celoslovenský priemer

Spresnil, že ukrajinskí štátni príslušníci, pracujúci na Slovensku, poberali v roku 2021 priemernú mesačnú hrubú mzdu vo výške 1 223 eur, čo je o 161 eur menej ako celoslovenský priemer.

Tento rozdiel je podľa analýzy možné do značnej miery pripísať ich väčšiemu zastúpeniu v slabšie odmeňovaných zamestnaniach.

Pri porovnaní miezd na rovnakej pozícii u rovnakého zamestnávateľa, kde pracuje minimálne 10 zamestnancov z Ukrajiny a 10 domácich zamestnancov, rozdiel v ich priemernom zárobku bol 1,05 percent v neprospech ukrajinských štátnych príslušníkov a v prípade mediánu mzdy bol rozdiel opačný, 0,75 percent v prospech ukrajinských štátnych príslušníkov.

"Je zrejmé, že celkový rozdiel v odmeňovaní ukrajinských štátnych príslušníkov v porovnaní s celkovým odmeňovaním na Slovensku bol spôsobený najmä mierne odlišnou štruktúrou vykonávaných zamestnaní. Na úrovni konkrétnych pracovných pozícií boli minulý rok Ukrajinci odmeňovaní rovnako ako domáci zamestnanci. Obsadzovali najmä pracovné miesta v dlhodobo nedostatkových profesiách alebo miesta neatraktívne u domáceho obyvateľstva," dodal Krabáč.

01 - Modified: 2022-04-08 13:48:11 - Feat.: 0 - Title: Darovaním S-300 pomáhame znížiť počet civilných obetí na Ukrajine, reaguje Čaputová 02 - Modified: 2022-04-08 13:59:19 - Feat.: 0 - Title: Slovenská protivzdušná obrana už patrí Ukrajincom. Politici reagujú na darovanie systému S-300 03 - Modified: 2022-04-08 15:11:15 - Feat.: 0 - Title: Osem viet, ktoré potrebujete vedieť o darovaní S-300 Ukrajine 04 - Modified: 2022-04-09 14:39:55 - Feat.: 0 - Title: Heger po návrate z Ukrajiny: Pozývam Fica a Pellegriniho, nech sa tam idú pozrieť so mnou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 16:41