StoryEditor

LOZ žiada zvýšenie základných platov o 30 %

25.10.2007, 14:19
Autor:
SITASITA
Ak sa v najbližšom období nezmení situácia v slovenskom zdravotníctve, môže prísť podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Mariana Kollára ďalší exodus lekárov, čo by spôsobilo zrútenie prevádzky v mnohých, hlavne menších nemocniciach.

Ak sa v najbližšom období nezmení situácia v slovenskom zdravotníctve, môže prísť podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Mariana Kollára ďalší exodus lekárov, čo by spôsobilo zrútenie prevádzky v mnohých, hlavne menších nemocniciach. Ako ďalej vyhlásil na štvrtkovej tlačovej besede, v týchto dňoch sa preto vo väčšine slovenských nemocníc paralelne rozbiehajú dve podpisové akcie. V nich LOZ požaduje predčasné vyčlenenie dostatočného objemu finančných prostriedkov na stabilizáciu zdravotníckych pracovníkov, vypracovanie legislatívnej normy, ktorá by ju zabezpečila a zároveň zlepšila pracovné podmienky zdravotníkov, predovšetkým však žiada okamžité, minimálne 30-percentné navýšenie základných platov. "Ak sa nedohodneme a zvýšenie miezd nebude akceptované, sme pripravení využiť všetky možnosti na dosiahnutie našich oprávnených požiadaviek," vyhlásil Kollár. "Lekári si už na sebe nenechajú orať a vydobyjú si to, čo im patrí," poznamenal. Do dvoch až troch týždňoch by LOZ malo mať prehľad, ako sa zdravotníci k požiadavkám stavajú a následne sa rozhodne, ako bude pokračovať ďalej. Kollár však upozornil, že v prípade nepriaznivého vývoja situácie "ukážu od 1. decembra, ako vyzerá striktné dodržiavanie Zákonníka práce".
LOZ zároveň odporúča riaditeľom nemocníc, aby pri podpisovaní zmlúv so zdravotnými poisťovňami trvali na preplácaní reálnych nákladov za poskytovanú zdravotnú starostlivosť. Taktiež podporuje riaditeľov pri vyjednávaniach o výške finančných prostriedkov určených pre zdravotnícky personál. Riaditelia nemocníc musia podľa LOZ žiadať, aby peniaze išli predovšetkým lekárov a pacientom. V súčasnosti sa podľa Kollára "ako keby strácali kdesi na ceste k nim".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:25