StoryEditor

Airbus odkladá odovzdanie prvého A400M zákazníkovi o pol roka

17.10.2007, 13:35
Autor:
TASRTASR
Iba dva dni po odovzdaní prvého obrovského civilného dopravného lietadla A380 zákazníkovi, spoločnosti Singapore Airlines, oznámila dnes materská spoločnosť Airbusu EADS, že odkladá dodania prvého A400M o šesť mesiacov, zatiaľ na jar 2010.

EADS súčasne uviedol, že ďalšie oneskorenie prvého transportéra pre armádu o šesť mesiacov je dosť pravdepodobné. Európsky výrobca civilnej a vojenskej leteckej techniky o finančných dôsledkoch tohto neúspechu zatiaľ neinformoval. Predpokladané finančné straty by však mal uviesť vo svojej správe o hospodárení za tri štvrtiny tohto roku.
Zdržanie výroby je dôsledkom problémov vo vývoji turbovrtuľového motora, ktorý bude patriť medzi najväčšie v tomto sortimente. Oneskoruje sa aj vývoj jeho systémov a predmontážny testovací program.
A400M bude vojenským dopravným lietadlom, ktorého montáž sa začala v auguste v Getafe pri Madride. Dostal prezývku Iron Beard (Železná brada). Od začiatku jeho predaja v máji 2003 si ho objednali Juhoafrická republika, Čile, Malajzia, Kanada. Objednali ho však aj Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko, Španielsko a Belgicko. Celkovo získal výrobca 195 záväzných objednávok.
Informovali o tom nemecký denník Financial Times Deutschland a internetová stránka EADS.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 05:48