StoryEditor

Microsoft sa zrejme opäť ocitne pred súdom

17.12.2007, 13:59
Celých jedenásť rokov nórska spoločnosť Opera tolerovala dominantné postavenie na trhu amerického konkurenta Microsoft a jeho jednotky na trhu v podobe Internet Explorer.

Hoci podiel na trhu je neporovnateľný - Microsoft ho má s Internet Explorerom až 80 percent, kým Opera jedno až dve percentá, aj to skôr podľa svojich zistení, sťažnosť na Európsku komisiu už zaslala. Tvrdí v nej, že Microsoft zneužíva dominantné postavenie na trhu úzkym integrovaním Internet Explorer do systému Windows. Opera preto žiada, aby Microsoftu nariadila odňať prehliadač a ponúkať ho samostatne alebo s možnosťou inštalácie alternatívnych prehliadačov.

"Podávame túto sťažnosť v mene všetkých zákazníkov, ktorí sú unavení z toho, že monopolné postavenie Microsoftu im nedáva možnosť výberu," tvrdí výkonný šéf Opera John von Tetzchner. Ako dodal pre agentúru Beta, nevydýchnu si, kým sa aj na tomto poli nebude hrať férovo a s rovnakými šancami pre zákazníkov po celom svete. Microsoft však už raz na krku takúto sťažnosť mal. Vybabral s ňou aj so sťažovateľmi a zrejme tak môže urobiť aj teraz.

Triky Microsoftu
Americká softvérová spoločnosť sa bráni tým, že nikdy nebola proti možnosti alternatívne doplniť softvér o iný prehliadač. Pravdou však je, že svoj Internet Explorer automaticky dáva s Microsoftom. Faktom je, že takúto sťažnosť už mal Microsoft na krku v roku 1998 od spoločnosti Netscape, ktorá ponúka prehliadač Mozilla, dokonca aj od 25 amerických štátov s vládou USA na čele. Spor sa vtedy skončil ústupkami Microsoftu tým, že popri predvolebnom prehliadači sa dal na požiadanie nainštalovať iný ľubovoľný. O to v podstate žiada teraz aj Opera. Keďže však v sťažnosti žiada, aby "Microsoft nepredinštalovával Internet Explorer a/alebo predinštalovával aj konkurenčné prehliadače," Microsoft môže použiť svoj osvedčený trik.

Na počítačový predátor bola totiž prikrátka aj Európska komisia. Tá v roku 2004 rozhodla, že Microsoft zneužíva svoje dominantné postavenie s Media Playerom. Hoci pôvodne sa spoločnosť vyhýbala zaplateniu pokuty, po nabalení ďalších poplatkov z neplnenia záväzkov, nakoniec Bruselu v septembri tohto roku ustúpila. No trest vo výške 497,2 miliónov dolárov je pri jej mesačnom zisku 1 miliarda dolárov takmer zanedbateľný, nehovoriac o tom, že príkaz vlastne elegantne obišla. Ponúkla prehrávač Media Player síce samostatne, ale v rovnakej cene ako naďalej ponúkala ten istý Media Player, ale s operačným systémom Windows. Ten zákazníci aj naďalej kupujú.




Viac o téme nájdete v utorňajších
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 17:47