StoryEditor

Nový ropovod Družbu nenahradí

07.08.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Slovensko sa v budúcnosti pravdepodobne nebude môcť spoliehať na ropovod medzi rakúskym Schwechatom a Bratislavou. Význam však bude mať určite pre Rakúsko, ktoré sa takto dostane k ruskej rope z ropovodu Družba.
"Plánovaný ropovod zo Schwechatu do Bratislavy sa má vybudovať ako obojsmerný. Slovensko bude mať prostredníctvom ropovodu Adria-Wien Pipeline (AWP) s kapacitou 10 miliónov ton ročne prístup k ropovodu TAL, ktorý pramení v Taliansku, v Terste. Rafinéria OMV vo Schwechate využíva ropovod AWP v súčasnosti približne na 80 percent. Ropu pre spracovateľskú kapacitu približne 9,5 milióna ton ropy ročne dopĺňa vlastnou ťažbou v Rakúsku. To znamená, že v súčasnosti by Slovensko mohlo využiť zvyšných maximálne 20 percent, teda asi dva milióny ton ročne," konštatuje internetový portál natankuj.sk.
Objem ropy rovnajúci sa súčasnej maximálnej voľnej kapacite rakúskeho ropovodu AWP, teda dva milióny ton ropy ročne, sa dá podľa natankuj.sk v prípade problémov s ropovodom Družba doviesť na Slovensko aj riečnymi tankermi z niektorého z riečnych prístavov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 23:41