StoryEditor

EK žiada ČR o korekciu nadmerného rozpočtového deficitu do r. 2008

12.09.2007, 14:54
Autor:
TASRTASR

Európska komisia (EK) dnes navrhla ministrom financií členských krajín Európskej únie (EÚ), aby odporučili Českej republike korekciu svojho nadmerného deficitu. Ten by mal v roku 2008 predstavovať maximálne 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo je podľa EK cieľ, ktorý je vzhľadom na hospodársky rast ČR dosiahnuteľný.
EK pripomína, že v minulom roku predstavoval schodok ČR 2,9 % HDP, no tento rok sa rozpočtová situácia zhoršila, čím je jasne ohrozený cieľ znížiť na budúci rok deficit pod 3 % HDP tak, ako odporučila Rada EÚ pre ekonomické a finančné otázky (ECOFIN) v roku 2004.
"Členské krajiny musia udržať a pokiaľ možno posilniť rozpočtovú konsolidáciu v priaznivom hospodárskom období, a nie zvoľniť úsilie, pretože by to v menej priaznivom období viedlo k zhoršeniu stavu verejných financií," uviedol komisár pre ekonomické otázky Joaquín Almunia.
Predpokladá sa, že ECOFIN sa bude zaoberať dnešným návrhom komisie na svojom zasadnutí 9. októbra. Ak ho ministri podporia, bude mať ČR šesť mesiacov na to, aby prijala potrebné opatrenia na korekciu nadmerného deficitu najneskôr do roku 2008. Ak sa tak nestane, hrozia ČR zo strany únie sankcie, vrátane zastavenia financií z eurofondov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:32