StoryEditor

Ryanair žaluje EK pre nečinnosť v prípade Air France

09.11.2007, 11:41
Autor:
SITASITA
Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair podala žalobu pred Európskym súdnym dvorom (ESD) na Európsku komisiu (EK).

Podľa Ryanair komisia nekonala vo veci jej sťažnosti proti údajnej nedovolenej štátnej pomoci v odhadovanej výške 1 mld. eur poskytnutej francúzskym aerolíniám Air France. Francúzska vláda totiž znížila letiskové poplatky pre domáce spoločnosti, čo podľa Ryanair predstavuje štátnu pomoc.

"Vyzývame Európsku komisiu, aby začala podporovať konkurenciu a zastavila ochranu národných leteckých spoločností, ktoré naďalej dostávajú nelegálnu štátnu pomoc," vyhlásil generálny riaditeľ Ryanair Michael O'Leary. EK vyhlásila, že sa sťažnosťami Ryanairu zaoberala primerane a v súlade so svojimi povinnosťami a dúfa, že ESD jej názor podporí.

Ryanair nie je v súdnych sporoch žiadny nováčik. Spoločnosť v súčasnosti bojuje na talianskych súdoch proti zrušeniu letov na rímskom letisku Ciampino a napadla aj rozhodnutie EK o zablokovaní ponuky na spojenie s írskymi aerolíniám Aer Lingus. Na štrasburskom Európskom súde pre ľudské práva napadol Ryanair požiadavky francúzskej vlády, aby sa na zamestnancov spoločnosti vo Francúzsku aplikovali francúzske zákony.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 18:35