StoryEditor

Egyed odmieta informácie o sprenevere

16.02.2003, 23:00
Autor:
HNHN

Okrem údajne nevýhodných zmlúv s externými firmami sa objavili aj obvinenia v súvislosti s úverovou politikou železníc v rokoch 2000 a 2001. Mal za ňou údajne stáť bývalý šéf železníc Andrej Egyed. Finančná polícia podľa denníka SME preveruje podanie anonymného zamestnanca železníc. Prípad bol postúpený bratislavským vyšetrovateľom. Egyed mal podľa podania podpísať nevýhodné zmluvy s viacerými bankami, napríklad aj z Veľkej Británie.
Andrej Egyed považuje tieto informácie za nepravdivé a chce sa brániť súdnou cestou. Podľa neho informácie hrubým spôsobom poškodzujú jeho meno. "Údajne som mal spreneveriť nesprávnym rozhodnutím 100 miliónov korún, čo sa nezakladá na pravde."
Informáciu o tom, že polícia začala preverovať návrh na začatie trestného stíhania voči Egyedovi, zverejnila TV Markíza.
Hovorca vyšetrovateľov Stanislav Ryban pre TASR dodal, že návrh na začatie trestného stíhania v danej veci zatiaľ konkrétnemu vyšetrovateľovi po zaslaní z košickej finančnej polície nebol pridelený. Ak k tomu dôjde, začne podľa neho plynúť 30-dňová lehota na nutné uzavretie tohto návrhu. "Potom sa rozhodne, či vyšetrovateľ začne v danej veci trestné stíhanie alebo hneď vznesie aj obvinenie. Prípadne celý prípad odmietne s tým, že nebol spáchaný trestný čin," konštatuje Ryban. Či Egyeda košická finančná polícia vypočula, hovorca nevedel, ale predpokladá, že sa to bez neho nezaobišlo. TV Markíza tiež informovala, že podľa neoficiálnych zdrojov by mal bývalý šéf ŽSR pôsobiť ako poradca pri transformácii Českých dráh za plat desať miliónov korún ročne. Egyed však aj tieto informácie označil za klamlivé. "Požiadal som vedenie Českých dráh, aby to oficiálne dementovali. Veľmi rád by som robil poradcu za desať miliónov ročne, ale, žiaľbohu," povedal pre denník SME.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 00:13