StoryEditor

Štruktúra odborných škôl v SR nevyhovuje potrebám trhu, tvrdí Uhrík

30.09.2007, 16:36
Autor:
TASRTASR

V roku 2009 bude automobilový priemysel na Slovensku zamestnávať približne 100 000 ľudí. Od roku 2006 každoročne narastá počet zamestnancov v automobilovom priemysle o zhruba 10 000 ľudí. Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov je podľa prezidenta Združenia automobilového priemyslu SR Jozefa Uhríka bežným sprievodným javom dynamicky sa rozvíjajúceho priemyslu nielen na Slovensku. "Musíme prijať opatrenia, aby bolo stredné odborné školstvo orientované na potreby európskeho pracovného trhu. Dnešná štruktúra odborného školstva nezodpovedá reálnym potrebám," skonštatoval Uhrík.

Na Slovensku v súčasnosti pôsobí 9 pilotných centier a 4 satelity, ktoré pripravujú odborníkov pre automobilový priemysel. V trojročných učebných odboroch sa pripravuje spolu 3 700 žiakov, v tomto roku ukončí štúdium 1 080 z nich. Podľa tajomníka Cechu predajcov a autoservisov SR Stanislava Pravdu len približne jedna pätina z nich zostane pracovať v odbore. V súčasnosti je veľmi nízky záujem o odborné školy, až 45 % absolventov základných škôl uprednostňuje štúdium na gymnáziách. Zo žiakov, ktorí idú študovať na odborné školy, prichádza na štúdium priemyselných remesiel necelých 6 %, konštatuje Pravda. Zvyšok si volí ekonomické odbory alebo tzv. biele remeslá.

Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily v automobilovom priemysle bude musieť Slovensko riešiť racionálnou migračnou politikou, tvrdí Uhrík. "Musíme hľadať spôsob, ako otvoriť trh práce pre kvalifikovaných odborníkov z krajín, ktoré nie sú členmi Európskej únie." Podľa odhadu Pravdu budú zahraniční zamestnanci tvoriť až 40 % potrieb automobilového priemyslu na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. máj 2024 23:21