StoryEditor

V Nemecku sa znovu objavila vtáčia chrípka, teraz v Bavorsku

24.06.2007, 13:08
Autor:
TASRTASR

V Nemecku sa znovu objavila vtáčia chrípka, teraz na juhu krajiny v Bavorsku, vlani na jar sa rozšírila na najväčšom nemeckom ostrove Ruana. Veterinárna služba informovala, že na území Erlangenu na Wöhrderskom a Striebornom jazere uhynulo po infekcii vírusom H5N1 päť labutí, kačica a hus. Okolo oboch jazier boli postavené tabule, ktoré upozorňujú na zákaz prístupu k jazerám a na ne.

Spolkové ministerstvo výživy, poľnohospodárstva a ochrany spotrebiteľov v Berlíne potvrdilo, že infekcia vtákov vírusom H5N1 je v krajine prvým prípadom v tomto roku. Dodatočné testy urobil Ústav Friedricha Löfflera, ktorý sa v minulosti najviac podieľal na preverovaní prípadov vtáčej chrípky v Nemecku.

Vlani sa vtáčia chrípka vyskytla v 13 krajinách EÚ, v Rakúsku, Dánsku, Poľsku, Grécku, Taliansku, Británii, Nemecku, na Slovensku, v Slovinsku, Česku, Švédsku, Maďarsku a vo Francúzsku.

Svetová zdravotnícka organizácia informovala, že na svete sa doteraz zaregistrovalo 314 prípadov vtáčej chrípky u ľudí a vírus z nich zabil 191. Z nich 80 zomrelo v Indonézii. Nad vírusom v krajine zvíťazilo len 21 infikovaných. Aj posledný prípad infekcie je z Indonézie. Vírus bol potvrdený u trojročného dievčatka z Rumbaje na Sumatre.

Experti sa obávajú, že vírus by mohol zmutovať tak, že bude ľahko prenosný z človeka na človeka. Očakáva sa, že v prípade svetovej pandémie vtáčej chrípky by jej mohli podľahnúť asi 2 % svetovej populácie.

Informovali o tom AP a Reuters

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. máj 2024 23:06